Frittata met groene asperges en aardappel

fritatta

Een tijdje terug had ik een groentenquiche zonder bodem. Maar ja, hoe noem je zo’n ding nou? Omelet, pannenkoek, korstloze quiche? Of fritatta? Voor mijn gevoel hoort in een fritatta pasta of aardappel. Maar dat is geen vereiste. Het is eigenlijk een omelet met kliekjes. Deze variant maakte ik wel met aardappel. Dan is het een volwaardige maaltijd.

Omelet?

Eigenlijk is een frittata gewoon een omelet. In Italië bakte men vroeger de restjes op met ei. Zo hadden de arme boeren toch nog een lekkere maaltijd. Daar noemt men het frittata, wij noemen het (boeren)omelet.

Als je gaat googelen wat een frittata nu precies is, vind je verschillende definities en bereidingswijzen. Sommigen vinden dat er crème fraîche of kwark in moet zitten, anderen willen er pasta in. De één bakt het in de pan, de ander in de oven. Dat is ook zo met ei. Dat kun je opleuken met een hoop dingen. Een omelet bak je in een pan. Maar het kan ook in de oven. Dan is het een omelet uit de oven.

Gewoon lekker

Je denkt nu vast: ‘wat leuter je nu weer onsamenhangend?’ Klopt, maar hiermee wil ik duidelijk maken dat het nu niet zo heel spannend is wat een frittata nu precies is. Restjes overgoten met eieren en dat gebakken. Punt.

Het is gewoon lekker, dat is een feit. Makkelijk te maken ook. En laag in calorieën, zeker als je er geen koolhydraten in verwerkt. Maak eens deze lekkere frittata (of groentenquiche zonder bodem). Of probeer onderstaand recept. Goed vullend door de aardappels en bijzonder smaakvol door de asperges en serranoham.

Wat zit erin (∅27 cm):

  • 400 gram aardappelblokjes/-schijfjes
  • 350 gram groene asperges
  • 50 gram parmaham (Vegetarisch? Neem dan bijv. feta kaas)
  • 6 eieren
  • 100 ml melk
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • snuf peper en chilivlokken

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de vorm in met olie. Snijd de harde eindes van de asperges, hak in stukjes en kook ze circa vijf minuten voor.

Snipper de knoflook en bak in een wokpan glazig. Voeg de aardappeltjes, samen met een snuf peper en chilivlokken, toe en bak mee tot ze een beetje bruin kleuren.

Klop de eieren samen met de melk in een kom luchtig. Rasp de kaas en roer dit er door. Voeg eventueel nog wat peper toe.

Verdeel de aardappelblokjes en aspergestukjes over de vorm. scheur de ham in stukjes en frummel dit tussen de aardappels en asperges. Giet het eimengsel er over en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is over alle ingrediënten.

Zet circa 30 minuten in de oven tot de fritatta mooi goudbruin is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.