Chocolate bark

chocolate bark christmas

De term chocolate bark ken ik eigenlijk pas sinds ik voor recepten op Pinterest rond hang. Het zijn natuurlijk superleuke dingen om te maken en staan erg leuk op de foto. Meer dan een veredelde plak chocolade is het niet. Maar je kunt deze wel heel leuk decoreren en dat geeft bijvoorbeeld net dat extra feestelijke tintje aan Kerst!

Schors

Ik gebruik ook bewust de Engelse term, want ‘chocolade schors’ bekt gewoon niet zo lekker. Nu denk je bij ‘bark’ dan wel weer aan een hond of aan iets van een barf maar goed. Het is ook wel een soort eeeh… braaksel, maar dan van chocolade. Ja, ik weet mijn recept wel weer mooi te omlijsten…

Maar hee, chocolade is altijd goed! Zeker als je los kunt gaan met decoratie. Ik heb trouwens in de zomer wel eens een yoghurt bark gemaakt, dat vond ik geen succes. Niet mijn ding.

Goed, tja, een recept uitschrijven. Is het nodig? Eigenlijk is dit meer een inspiratie blogje. Je wilt wat feestelijks doen en dus lijkt zo’n bark je wel wat. Maar misschien heb je geen idee hoe je het aan moet pakken… Bij deze dan.

Wat zit erin:

  • ca. 200 gram chocolade (puur, melk, wit, ruby)
  • decoratie, denk aan: stukjes noot, fudge, discodip, sprinkles in alle soorten en maten, rozijnen, cranberry’s, gehakte zuurstokjes, marshmallows, gehakte M&M’s, stukjes koek….

Hoe maak je het:

Zet een pannetje met circa een halve liter water op het vuur en breng aan de kook. Neem een glazen of alumium schaal die daar mooi boven past. De bodem van de schaal moet het water niet raken. Zet het vuur laag, hang de kom in de pan en smelt de chocolade au bain marie. Het is natuurlijk handig als je de chocolade eerst in stukjes breekt. Roer door tot de chocolade gesmolten is.

Pak een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Giet de gesmolten chocolade hier op en smeer uit. Je kunt de plak zo dik of dun maken als je zelf wilt. Ik houd het op een paar millimeter. Hij moet niet zo dun zijn dat ‘ie gelijk breekt, maar ook niet te dik, dan stolt het vrij slecht.

Zolang de chocolade nog zacht is kun je je decoratie erop gooien. Wees creatief en maak bijvoorbeeld gesmolten sneeuwmannetjes zoals op de foto hieronder. Laat de chocolade een paar uur uitharden. Liefst buiten de koelkast. Chocolade trekt namelijk vocht aan, dus in de koelkast komt er allemaal condens op en daar word je bark niet mooi van.

Chocolade bark wit
Een witte chocolate bark met gesmolten sneeuwmannetjes

Wil je de stukken mooi breken, maak dan halverwege het stollingsproces een paar lichte inkepingen met een mes. Je krijgt dan breeklijnen. Ik brokkel ze gewoon lekker los uit de pols. Beetje messy hoort erbij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.