Kerst punch light

christmas punch

Kerst punch maken we in Nederland niet heel vaak meer. In de VS is het echter iets dat bijna niet ontbreekt tijdens het kerstfeest. Ik houd altijd wel van lekkere drankjes met een twist. Dit is absoluut geen originele punch, want er is geen suiker aan toegevoegd. Ook geen drank. Maar het is wél erg lekker!

Punch is eigenlijk een cocktail die je voor meerdere mensen tegelijk maakt. Je kunt het in een kan serveren, maar ook in een grote kom. Vandaar dat het vaak ook ‘Christmas bowl’ wordt genoemd. Lekker makkelijk, iedereen in één keer voorzien.

Vijf basisingrediënten

Het woord ‘punch’ schijnt af te stammen van het Hindi Indiase ‘panch’, wat ‘vijf’ betekent. Er horen namelijk vijf ingrediënten in punch te zitten: alcohol, suiker, water, citrusvruchten en kruiden. Er is een soort standaard recept: drie delen sterke drank, vier delen sap/water, twee delen zoet en één deel zuur. Moet je wel goed bedenken wat je zuurtje en wat je sapje is.

Bij dit recept heb ik gewoon maar wat door elkaar gegooid. In een kerstpunch horen naar mijn idee in ieder geval cranberries. Ik wilde een alcoholvrije variant met zo min mogelijk suiker, maar wel met een opvallend smaakje. Dus gebruikte ik Rivella, want dat vind ik echt super lekker.

Varieer er op los

Maar omdat niet iedereen daar van houdt kun je de Rivella vervangen door bijvoorbeeld Sprite. Of door rosé champagne. Als je een beetje buiten de lijntjes durft te kleuren, moet je eens ginger ale proberen. Zou ik er wel een zoetje bij doen, zoals een eetlepel honing.

Als sap gebruikte ik een wintersapje van Jumbo. Bij de ingrediënten staat wat daar ongeveer in zit. Mocht dit flesje niet meer te koop zijn, dan kun je het zelf maken. Of sowieso natuurlijk, als je niet zo’n flesje wilt kopen.

En qua kruiden gebruikte ik munt, voor de frisse touch. Maar basilicum of rozemarijn is ook heel erg lekker! Zo lang je het maar niet mee opdrinkt 😉

christmas punch

Wat zit erin:

  • 500 ml Rivella light
  • 250 ml granaatappel-/cranberrysap (flesje van Jumbo*)
  • 200 gram (vries)verse cranberries
  • 1 sinaasappel
  • 1 limoen
  • 3 takjes munt

Hoe maak jet het:

Giet in een kan of kom de Rivella en het sap. Was de schil van de sinaasappel en limoen en snijd de vruchten in partjes. Voeg dit, samen met de cranberries, toe aan het drankje. Doe de takjes munt erbij. Kneus ze eventueel nog met een stamper.

Serveer in de kan of kom met glazen erbij (en eventueel een pollepel). Enjoy!

*Hierin zit: sinaasappelsap 49,8%, appelsap 21%, granaatappelsap 12%, cranberrypuree 10%, kersensap 7%, chai specerijen 0,2%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.