4X Dame Blanche met een twist

Het is hét nagerecht dat bij bijna iedereen wel in de smaak valt: een Dame Blanche. Vanille ijs overgoten met chocoladesaus. Juist omdat het zo geliefd is en dus overal op de kaart staat, heeft het ook een beetje een saai imago. Deze vier variaties op de klassieker kunnen makkelijk op het Kerstmenu gezet worden!

Met Kerst komen mijn ouders standaard eten. Vroeger was Viennetta nogal een ding bij ons. Kwam alleen met Kerst op tafel, want heel erg luxe. Tja, ik vind het nog steeds best lekker, maar ik zet het niet meer met Kerst op tafel. Ik bedacht dat mijn ouders ook vast wel blij zouden worden van een Dame Blanche.

Een coupe Dame Blanche bestaat uit vanille ijs, gedecoreerd met slagroom en warme chocoladesaus. De naam voor deze coupe is afgeleid van de opera ‘La Dame Blanche’ van de Franse componist François A. Boieldieu (1775 – 1834) die het stuk componeerde in 1825. Chef – kok Auguste Escoffier was een vervent operaliefhebber en creëerde dit ijsgerecht naar aanleiding van deze opera. Het dessert zoals hij dit ontwikkelde was echter nog roomblank van kleur en varieerde van samenstelling: het bestond uit amandel-ijs, witte perzik en witte aalbessen met daarom heen groen/witte citroensorbet.

Maar ja, lekker saai. Met Kerst moet je natuurlijk wel een beetje uitpakken. Ik ben niet van de gekke, exorbitante gerechten, maar een leuke, feestelijke twist is welkom.

En dus vroeg ik op Instagram of mensen leuke ideeën hadden. Er kwamen leuke dingen voorbij: met advocaat, met drie soorten chocolade, munt door de chocoladesaus… Het zette me aan het denken en, mede dankzij Pinterest, plopten er diverse plannetjes in mijn hoofd. Héél veel ideeën. En zo maakte ik een top 5, voor als jullie ook inspiratie zoeken. Ik ga overal uit van vier personen.

Dame blanche crumble

dame blanche crumble

Doe mij chocolade en koek en je hoort me niet meer. Dus deze crumble is voor mij een waar feest! Lekker makkelijk te maken ook en je hoeft niet je best te doen op de opmaak.

Wat zit erin:

  • ca. 500 ml straciatella ijs
  • 25 gram roomboter
  • 25 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • 30 gram pistachenootjes (fijngehakt)
  • 2 koekjes (bijv. bastogne of speculaas)
  • 25 gram pure chocolade (fijngehakt)

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 175 graden. Leg een vel bakpapier op een plaat. Meng de roomboter, suiker en bloem in een kom. Kneed het geheel met je vingers tot er een kruimeldeeg ontstaat. Voeg de helft van de pistachenootjes toe en kneed er door. Strooi over de bakplaat en bak circa 20 minuten in de oven tot het lichtbruin kleurt. Doe het ijs in kleine bakjes en druk het goed aan. Kruimel de koekjes en meng deze met het kruimeldeeg, de chocolade en de overige pistachenootjes. Strooi dit over het ijs.

 

Dame Ruby

dame blanche ruby chocolate

De ruby chocolade is nog niet heel lang op de markt. Het smaakt een beetje fruitig en dat past perfect in combinatie met chocolade-brownieijs.

Wat zit erin:

  • ca. 500 ml chocolade-brownie ijs
  • ca. 100 gram ruby chocolade
  • decoratie zoals witte chocolaatjes, gechocolateerde hazelnoten en slagroom

Hoe maak jet het:

Smelt de ruby chocolade au bain marie. Sprenkel het over een mooi bord. Maak hierop twee bolletjes ijs. Decoreer het geheel met witte chocolade en eventueel wat dotjes slagroom.

 

Dame blanche fondue

dame blanche fondue

Dit recept heeft een volledig vrije interpretatie. Het is eigenlijk een dame blanche, maar dan als chocolade fondue. Kun je lekker veel fruit toevoegen!

Wat zit erin:

  • 250 ml roomijs (ik gebruikte aardbei-meringue)
  • ca. 200 gram pure chocolade
  • fruit, zoals aardbeien
  • marshmallows

Hoe maak je het:

Smelt de chocolade au bain marie en houd het warm op een fondue stelletje. Prik lekker wat fruit en marshmallows aan een stokje en dippen maar. Serveer met een bolletje ijs.

 

Dame blanche taart

ijstaart

Ook bij deze variant op de klassieke dame blanche kun je helemaal los gaan. Voeg toe wat je lekker vindt!

Wat zit erin:

  • ca. 500 ml straciatella ijs
  • half pak Oreo koekjes
  • ca. 250 ml slagroom
  • 1 eetlepel pure chocolade
  • decoratie zoals: gehakte pistachenoten, fudge, chocolate bark

Hoe maak je het:

Neem een kleine springvorm (deze op de foto is ∅12 cm). Bekleed de bodem met een stukje bakpapier. Vul de springvorm met het ijs en druk goed aan. zet minimaal ene uur in de vriezer. Klop de slagroom, smelt de chocolade au bain marie en leg de koekjes en decoratie klaar. Haal de taart uit de vriezer en haal voorzichtig de vorm los. Zet hem ondersteboven op een bord zodat je de onderkant eraf kunt halen. Plak de Oreo koekjes tegen de zijkant. Spuit of lepel de slagroom bovenop, besprenkel met de gesmolten chocolade en strooi je decoratie erover heen. Snijd met een warm mes in vier stukken of zet op tafel en geef er vier lepels bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.