Gegrilde tomaat-paprika soep

Een soep die altijd wel op een menukaart te vinden is en die door de meeste mensen lekker gevonden wordt, is tomatensoep. Vooral de standaard versie met balletjes is een favoriet. Maar tomatensoep leent zich voor veel meer bereidingen. Tomaat matcht namelijk best goed met andere smaken. Stap eens buiten je comfortzone en maak iets anders. Zoals deze gegrilde tomaat-paprika soep.

Het grillen van de groenten in deze soep geeft het geheel net een wat zoetere smaak. Tomatensoep kan van zichzelf nog wel eens wat zuur smaken. Ik ben sowieso gek op de smaak van gegrilde groenten. Het maakt het bereiden ook een stuk makkelijk want de ingrediënten worden er lekker zacht van.

De oorsprong van de tomaat

Wist je dat de allereerste tomaten helemaal niet rood waren? En ook zeker niet rond? Van oorsprong komen ze uit het Andesgebergte en daar waren ze geel of groen en hadden de meest uiteenlopende vormen. De Azteken noemen de vrucht ‘tomatl’.

Pas eeuwen later vond de tomaat ook zijn weg in Europa. In Zuid-Europese landen stond de tomaat al snel op het menu. Door de goudgele kleur die de tomaat toen nog had, noemde men hem “goudappel” of “pomodori”. In Nederland kweekte men de tomaat echter alleen als sierplant.

De Nederlanders waren namelijk bang dat de tomaat giftig was. En dat klopt, een niet rijpe tomaat is inderdaad giftig. Dit is een natuurlijk afweersysteem in de plant om zich te beschermen tegen gewasziekten. Nadat de tomaat rijp is, is het toxische er ook af.

Tomaten plukken

Ooit had ik een zomerbaantje als tomatenplukker. Wat een ramp was dat zeg! Met zo’n schaartje al die rijpe trossen van de planten knippen. Die planten waren metershoog. Alles netjes in kistjes doen. Je kistjes werden gewogen en aan de hand daarvan kreeg je een zakje met geld. Eenmaal thuis kon ik met kleding en al onder de douche. Ik was helemaal groen! Als ik trostomaten heb, ruik ik ook direct weer die geur van toen…

Maar goed, terug naar de soep. Het is weer een feestje. Goedgekeurd door manlief, zoonlief en zuslief, die mee at toen de soep op het menu stond. Ik had er ook nog heerlijke kaaskoekjes bij gemaakt. Daar komt het recept later van. Eerst de soep.

Wat gaat er in (2-3 pers.):

  • 750 gram Roma tomaten
  • 2 rode paprika’s
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 750 ml water
  • 1 bouillonblokje (groente is logisch, ik gebruikte kip)
  • handje verse basilicum
  • 125 ml crème fraîche
  • snuf peper en zout
  • olijfolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Pel de ui en knoflook, verwijder de zaadlijsten van de paprika. Snijd de ui in kwarten, de paprika in grove stukken en halveer de tomaten. De knoflookteentjes laat je heel.

Doe de groenten in een kom, giet er een scheut olijfolie bij en bestrooi met een flinke snuf zout en peper. Verdeel alles over de bakplaat en schuif voor circa 45 minuten in de oven. Maak ondertussen alvast de bouillon.

Neem een soeppan en doe hierin de groenten als ze uit de oven komen. Roer de tomatenpuree erdoor. Giet de bouillon erover en breng het geheel aan de kook. Laat een minuut of vijf pruttelen.

Voeg de basilicumblaadjes toe en pureer de soep met een staafmixer. Serveer met een lepeltje crème fraîche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.