Meringues

meringues

Heb jij wel eens zelf meringues gemaakt? Ik had dat dus nooit gedaan, maar wilde wel een Eton Mess gaan maken. Het recept dat ik opgezocht had zag er heel simpel uit. Dus ik ging aan de slag. Het werd één groot drama, maar wonder boven wonder heb ik wel meringues gemaakt!

Meestal negeer ik recepten waarbij ik eieren moet scheiden. Ik vind dat zo’n gedoe! Bij mij gaat het nooit vlekkeloos. Of ik heb eigeel in mijn eiwit, of stukjes schaal (of allebei). Ik ben gewoon niet zo’n bakheld en eieren zijn niet mijn ding.

Gepasteuriseerd eiwit

Maar gelukkig bestaan er van die fijne flesjes met gepasteuriseerd eiwit! Ik zweer daarbij (ik gebruik die van 2Chicks). Wil ik ook van eigeel. Maar dat kun je vooralsnog alleen in literverpakkingen kopen bij groothandels.

Dus ik ging meringues maken. Veel mensen moeten er niets van weten, maar ik hou van dat knapperige schuim dat in je mond één kleverige bende wordt! En in een Eton Mess is het helemaal een feest! Natuurlijk kun je meringues gewoon in de winkel kopen. Maar dat kan natuurlijk niet hè, als foodblogger.

Eitje…

Eiwit stijfkloppen is inmiddels een…. tja, eitje. Ik heb namelijk inmiddels geleerd dat je een aluminium kom moet hebben en dat alles vetvrij moet zijn. Dus de kom en mixer had ik netjes schoongemaakt met citroensap. Ik krijg dan altijd perfect schuim. Dat wil zeggen: ik kan de kom op zijn kop houden zonder dat er iets uit valt.

Maar wat me echt niet lukt is om er iets aan toe te voegen. Ik had het een keer met honing in een recept: geen succes. Nu moest er suiker door. Klop eerst de eiwitten tot je pieken ziet ontstaan, voeg dan langzaam de suiker toe. Het stond in meerdere recepten zo, dus dat deed ik braaf.

Blobbig

Toen de suiker er echter volledig in zat werd mijn schuim niet stijver. Het was meer lobbig. En ik hoefde de kom echt niet op zijn kop te houden hoor. Ik zag zo al dat dat geen succes zou worden.

En dan moest ik ook nog poedersuiker door het geklopte eiwit scheppen. Pfff. Compleet hopeloos liet ik de poedersuiker staan en schepje ik wat blobbige hoopjes op een bakplaat. Hop, de oven in en wachten….

Eureka!

Na twee uur piepte de oven en wis en waarachtig, er was knapperig schuim ontstaan! Misschien zag het er niet uit als meringues. Maar het ging toch door de Eton Mess, dus who cares?!

In de overtuiging dat het me een keer gaat lukken die eiwitten mét suiker stijf te krijgen, heb ik hier het recept voor je. Vrees niet als het lobbig blijft, werkt dus ook gewoon.

Wat zit erin (ca. 10 stuks):

  • 4 eiwitten (8 eetlepels 2Chicks)
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram poedersuiker (zat er bij mij dus niet door)

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 100 graden. Leg een vel bakpapier op een plaat.

Maak je kom en mixer goed vetvrij door even te poetsen met een keukenpapiertje en een paar drupjes citroensap. Mix de eiwitten tot er lichte pieken ontstaan. Voeg dan, al mixend, langzaam de suiker toe. Blijf door kloppen tot de pieken stijf zijn en je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat alles eruit valt. Spatel de poedersuiker er voorzichtig doorheen.

Maak bolletjes op de bakplaat. Dit kan met een lepel of een spuitzak. Zet de meringues twee uur in de oven. Het is de bedoeling dat ze min of meer drogen. Hierdoor worden ze lekker knapperig van buiten en chewy van binnen. En ze worden niet bruin.

Laat na het bakken goed afkoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.