Bitterkoekjespudding

bitterkoekjespudding

Pudding is niet echt één van mijn favoriete toetjes. Tenzij er bitterkoekjes in zitten! Voorheen maakte ik graag zo’n bakje uit de winkel soldaat. Maat zelf maken is zoveel leuker, lekkerder en heel makkelijk!

Mijn ouders zouden komen eten en ik wilde een lekker toetje maken. Ik had nog bitterkoekjes over van een vorig project en laat mijn moeder nu dol zijn op bitterkoekjespudding! Mijn vader kan het ook wel waarderen, dus ging ik op zoek naar een recept.

Driehonderd soorten pudding

Op internet was genoeg te vinden, maar ik zocht in mijn kookboek van de huishoudschool. Hier moest vast een geweldig recept in staan voor bitterkoekjespudding. Maar nee… Driehonderd soorten pudding, maar niks bij de B van bitterkoekjes.

Okee, verder zoeken op internet dan maar. “Oma’s bitterkoekjespudding” Ha, dat gaf een hoop resultaten. Allemaal mensen die watertandend terug dachten aan die heerlijke pudding zoals alleen oma die kon maken. Maar het hoofdingrediënt van al die recepten: custard! Huh?! Raar verhaal. Dat is toch geen bitterkoekjespudding?

Blanc manger

Van ellende bladerde ik nog eens door mijn oude, vergeelde receptenboek. En ineens zag ik in het register “Blanc manger (met bitterkoekjes)” Hee, dat klinkt goed! Het recept zag er vrij simpel uit. Het resultaat zou een pudding moeten worden en er gingen bitterkoekjes door.

Even googelen leerde mij dat Blanc manger een soort pudding is. Gemaakt van melk, room, suiker en gelatine. Te vergelijken met bijvoorbeeld panna cotta. Nou, mooi, lekker simpel. Dat moest wel een geweldige bitterkoekjespudding gaan worden!

Neteldoeksch lapje

Dus aan de slag. Ik had net genoeg bitterkoekjes over van mijn vorige project (en mijn stiekeme gesnoep). Alleen…. te weinig slagroom. Ik moest 250 ml hebben en had maar 125 ml. Ik had wel volle melk. Ach joh, dan verander ik de verhoudingen wat, geen probleem.

Ik was wel een beetje huiverig om de bitterkoekjes in zijn geheel mee te koken met de melk. Zou ik die niet eerst moeten brokkelen? Maar al roerende vallen ze volledig uit elkaar. Even zeven met een neteldoeksch lapje bleek geen overbodige luxe. Ik had namelijk bezinksel onderin mijn puddinkjes. Maar ja, je bent eigenwijs of niet hè. In het originele recept zit ook suiker. Maar de vanille en bitterkoekjes maken het voor mij al zoet genoeg.

Wat zit erin (4-6 pers):

  • 125 ml slagroom
  • 750 ml (volle) melk
  • 1 vanille stokje
  • 120 gram bitterkoekjes
  • 10-12 blaadjes gelatine

Hoe maak je het:

Doe de slagroom en melk in een steelpannetje. Voeg hier de bitterkoekjes en het vanillestokje bij en breng langzaam aan de kook. Als het kookt laat je het nog circa 5 minuten zachtjes doorkoken. Blijf onderwijl goed roeren! Leg een schone neteldoek (zakdoek of hydrofielluier) in een zeef en schenk het mengsel hier doorheen. Hierdoor worden de kleine brokjes koek eruit gezeefd (die gaan anders bezinken).

Week de blaadjes gelatine circa 5 minuten in een bakje water. Ik maak de pudding in glaasjes, indien je een puddingvorm gebruikt, neem dan 12 blaadjes gelatine. Knijp ze goed uit, haal de pan van het vuur en roer de gelatine erdoor tot het opgelost is. Giet het mengsel in glaasjes. Laat circa een kwartier wat afkoelen en zet de glaasjes daarna voor minimaal vier uur in de koelkast.

Garneer met wat lobbig geklopte slagroom, geroosterd amandelschaafsel en/of wat verkruimelde bitterkoekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.