Kerst granola

kerstgranola

Met het Kerst ontbijt kan er bij ons eigenlijk geen granola ontbreken. En dus bedacht ik me dat het leuk zou zijn om een kerstgranola te maken. Maar hoe vat je nu de smaak van Kerst in een granola? Eentje gebaseerd op een gemberkoek mannetje!

Vroeger vond ik gemberkoek mannetjes doodeng. Dat komt door dat sprookje. Wij hadden van die luistersprookjes. Misschien ken je ze, die rode bandjes behorend bij de rode boeken. Hier stond het sprookje op van het Gemberkoek mannetje. Niet eens echt een heel eng sprookje, alhoewel het niet best afloopt voor het koekje, maar dat stemmetje was heel eng. Hij zei dan steeds: “Ren maar, ren maar – zo hard je kan. Mij kun je niet krijgen, mij, koekeman!” De rillingen liepen mij als kind over de rug van dat stemmetje. Kan trouwens ook de stem van de vos zijn geweest. Of eigenlijk was het één mevrouw die die stemmetjes deed, maar toch…

Het Gemberkoek mannetje (The Gingerbread Man)

Van oorsprong Engels kettingsprookje. Een kinderloze oude vrouw maakt een mannetje van koek. Ze geeft hem een jasje van chocola en knopen van nootmuskaat; hij krijgt ogen van lekkere, dikke krenten en een mond van roze suikergoed. Als hij uit de oven komt gaat Gingerbread Man er van door. Hij wordt door verschillende mensen en dieren achtervolgd totdat hij opgegeten wordt.

Inmiddels ben ik wel over mijn angst heen en durf ik gewoon gemberkoek mannetjes te eten. Ha, ik durf er zelfs een granola op te baseren. Was wel even spannend, maar de granola rende niet de oven uit na het bakken. Probeer hem eens zelf, de heerlijke smaken van gember, kaneel en ahornsiroop maken het een echte kerstgranola!

Wat gaat erin:

  • 150 gram havervlokken
  • 50 gram pompoenbloempitten
  • 75 gram noten (macadamia, amandelen, hazelnoten)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 2 theelepels gingerbread kruiden*
  • extra: gehakte witte chocolade, crispy sterretjes, rode/groene M&M’s

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Meng in een kom de havervlokken, pitten, noten en kruiden door elkaar. Roer de olie en vervolgens de siroop er door. Verdeel over de bakplaat en bak circa 12-15 minuten in de oven.

Laat helemaal afkoelen en bewaar in een afgesloten pot. Voeg voor het echte kerstgevoel bijvoorbeeld nog gehakte witte chocolade, rode/groene M&M’s en crispy sterretjes toe.

*Gingerbread kruiden: 2 tl gemberpoeder, 1 tl kaneel, 1/8 tl kruidnagelpoeder, 1/8 tl nootmuskaat

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.