Drie Kerst desserts

tiramisu

Bij Kerst hoort lekker eten. En ik denk dan gelijk aan desserts. Echt mijn favoriete onderdeel van het diner. Ik heb voor jullie mijn drie favoriete desserts gemaakt. In een simpele versie, dus geen stress met de Kerst.

Eton Mess

eton mess

Echt één van de lekkerste toetjes die er bestaan, vind ik dan. Als het ergens op de menukaart staat bestel ik het eigenlijk altijd. Jammer genoeg staat het hier zelden op een dessertkaart. Die heerlijk lobbige room, het knapperige schuim en het zoet/zure fruit. Jum!

Wat zit erin (2-3 pers.):

  • 250 ml ongezoete slagroom
  • 100 gram rood fruit (diepvriesdoosje)
  • 3-4 meringues

Hoe maak je het:

Verwarm het rode fruit in een pannetje tot het een beetje moes wordt maar de stukken fruit ook nog goed zichtbaar zijn. Laat afkoelen. Klop de slagroom lobbig. Breek de meringues in brokjes. Schep wat slagroom in een glaasje, doe hierover een schepje rood fruit moes en daarover wat brokjes schuim. Roer een beetje door elkaar. Top af met een paar brokjes schuim.

 

Panna cotta met passiefruit

panna cotta met passiefruit

Als ik zin heb in een niet al te zoet toetje, ga ik voor een panna cotta. Meestal is daar fris fruit aan toegevoegd zoals mandarijntjes. In dit geval maakte ik hem met passiefruit. Dat is een grote trigger voor mij op een menukaart. Lekker fruitig!

Wat zit erin (2-3 pers.):

  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille extract
  • 25 gram fijne suiker (optioneel)
  • 4 blaadjes gelatine
  • 5-6 blokjes passiefruit (diepvriesdoosje)

Hoe maak je het:

Week in een bakje drie blaadjes gelatine. Doe de slagroom in een pannetje. Snijd het vanillestokje overlangs in, zodat het merg eruit kan. Doe het stokje in de pan. Voeg eventueel ook de suiker toe. Breng de slagroom al roerende langzaam aan de kook. knijp de gelatineblaadjes goed uit, haal de pan van het vuur en roer de gelatine er door tot het opgelost is. Giet het mengsel in glaasjes. Laat circa 15 minuten buiten de koelkast afkoelen en zet daarna voor drie uur in de koelkast om op te stijven. Week het laatste blaadje gelatine in een bakje water. Doe de blokjes passiefruit in een pannetje en laat op laag vuur ontdooien tot een moes. Haal van het vuur, knijp de gelatine uit en roer dit er door. Giet de passievruchtmoes over de reeds opgesteven panna cotta zodat er een dun laagje op ligt. Zet nog ongeveer een kwartier in de koelkast. Garneer met wat witte chocolade en een muntblaadje.

 

Tiramisu

tiramisu

Mijn all time favorite dessert is toch echt tiramisu. Vroeger bestelde ik dat steevast als het op de kaart stond. Thuis at ik die bakjes uit de supermarkt. Niet zo lekker als in een restaurant natuurlijk, maar voor mij prima. Tot ik een keer huisgemaakte tiramisu at in een restaurant in Rome… Geen enkele versie hier in Nederland is ooit ook maar in de buurt gekomen van de echte Italiaanse. Zelf maken vind ik nogal een ding met rauwe eieren enzo. Deze versie is met vanille vla. En zonder alcohol. Laat het de Italianen niet horen, maar hij is wél erg lekker!

Wat zit erin (2-3 pers.):

  • 250 gram mascarpone
  • 75 ml vanille vla
  • 8-12 lange vingers
  • 50 ml sterke espresso (afgekoeld)
  • 1/2 theelepel honing
  • 1/2 theelepel amandelaroma (optioneel)
  • 1 eetlepel cacaopoeder

Hoe maak je het:

Klop de mascarpone en vanille vla luchtig met een mixer. Meng de espresso met de honing en eventueel het amandelaroma (doet alleen wat aan de geur, maar ik vind dat heel erg passen hierbij). Breek twee lange vingers in stukken en leg die onderin een glaasje. Giet er circa 1,5 theelepel van het koffiemengsel overheen. Schep hierop een laagje mascarpone. Breek nog twee lange vingers in stukken en leg dit erop. Eindig met een laagje mascarpone en zet circa twee uur in de koelkast. Strooi er voor het serveren wat cacaopoeder overheen.

TIP: ben je een koffieliefhebber? Roer dan 1 à 2 theelepels van het koffiemengsel door de mascarpone. Krijgt het een lekker mokka smaakje van. Echt een aanrader! Garneer dan eventueel met wat mokkaboontjes.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.