Griesmeelschoteltje

griesmeelschoteltje

Onlangs had ik het idee om Oud Hollandse recepten te gaan maken. Op internet kwam ik echter niet verder dan het welbekende zuurvlees en oneetbare dingen als balkenbrij en uierboord. Mijn man vond bij een antiquariaat een kookboek van de huishoudschool. Superleuk! Hieruit maakte ik het griesmeelschoteltje, een héérlijk toetje!

Vergeeld en muf

Het boek stamt uit 1910 en is blijkbaar in 1938 gebruikt door ene mevrouw Posthuma, zo staat er in prachtig schrift. De recepten zijn opgeschreven door mevrouw C.J. Wannée, die lerares was aan de Amsterdamse Huishoudschool. De bladzijden zijn compleet vergeeld en als je het boek openslaat komt de muffe geur je tegemoet. En de teksten… geweldig!

Men begint met een ruime opsomming van wat de huisvrouw allemaal in haar keuken moet hebben aan kookgerei. Verder praktische zaken zoals het gebruik van het fornuis, van elektriciteit en het gaar maken van spijzen in de hooikist. Het mooiste vind ik “enkele wenken bij het krijgen van onverwacht bezoek”. Vervolgens staan er talloze recepten in, onderverdeeld in o.a. vis, vlees, warme nagerechten en sauzen.

Wasch de visch

De taal is nog heerlijk Oud Hollands met zinnen als: “Maak de visch schoon door er de ingewanden uit te nemen, de schubben af te schrabben en de visch goed schoon te wasschen. (Is de vis slijmerig, dan kan men ze voorzichtig met wat zout afwrijven.)” Heerlijk! Soms moet je echt even twee keer lezen voor je weet wat er staat, want bepaalde woorden gebruiken wij tegenwoordig gewoon niet meer.

De recepten zijn ook zeer summier. Soms zijn er twee ingrediënten en wordt het recept in twee zinnen opgelepeld. Dingen als een oventemperatuur worden ook niet genoemd. Tja, dat werkte allemaal anders toen. Echt heel simpel is het niet om eruit te koken. Maar het is wel super leuk als naslagwerk. En mijn moeder herkende er heel veel in!

Griesmeel op mijn wijze

Ik koos voor het maken van een warm nagerecht. Als kind was ik al gek op griesmeel, maar ik maak het eigenlijk nooit. Het recept voor pap, wat er ook in staat, vind ik wat te simpel, dus werd het dit griesmeelschoteltje.

Blijkt echter wel dat de bereidingswijze wat apart is en dat er mega veel suiker in gaat. Ik heb het recept dus hier en daar wat aangepast. En het is echt heel erg lekker! Probeer het zelf eens.

Wat gaat erin (3 pers.):

  • 750 ml melk
  • 60 gram griesmeel
  • 30 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe de melk in een pannetje. Snijd het vanillestokje over de lengte door zodat het merg eruit kan. Gooi het stokje in zijn geheel in de melk. Breng het langzaam aan de kook. Zet het vuur lager en voeg al roerend de griesmeel toe. Laat circa 8 minuten zachtjes koken tot het indikt. Blijf goed roeren.

Scheid de eieren en meng de eidooiers met de suiker. Haal de griesmeel van het vuur en roer het goed door de eidooiers en suiker. Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf. Giet de griesmeel in kleine ovenschaaltjes (ramekins) en schep de eiwitten er voorzichtig door. Doe de schaaltjes niet tot de rand vol, het komt nog een beetje omhoog.

Zet in de oven en bak circa 18-20 minuten. Serveer direct. Wil je het een beetje opleuken, leg er dan wat bitterkoekjes op of giet er bessensap over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.