Gezonde kwarktaart

Kwarktaart met aardbeien

Om je direct uit de droom te halen: een gezonde kwarktaart bestaat niet. Suikervrij ook niet. Maar je kunt wel kiezen voor bijvoorbeeld meer natuurlijke suikers, dus de suikers die van nature in producten aanwezig zijn, zoals in fruit. En aan de zakjes van zo’n mix uit de supermarkt wordt vaak rotzooi toegevoegd. En met rotzooi bedoel ik overbodige suiker in vermomming, denk aan glucosestroop en maltodextrine.

Onlangs wilde ik een kwarktaart aan mijn visite voorzetten. Waar ik vroeger direct greep naar zo’n simpel pakje, besloot ik hem nu helemaal zelf maken. Al zoekende naar recepten merkte ik dat er wel erg veel suiker in het standaard recept verwerkt zit. Ik ging op zoek naar gezondere recepten voor kwarktaart en stuitte op deze gezonde aardbeien kwarktaart van leukerecepten.nl.

Het recept heb ik hier en daar wat veranderd, dus hieronder mijn versie van deze taart.

Wat gaat erin:

Kwarkmengsel

  • 750 gram magere kwark
  • 225 gram aardbeien (diepvries kan ook)
  • 8 blaadjes gelatine
  • 1 theelepel vanillearoma
  • 5 eetlepels agavesiroop (mag ook bijv. honing zijn)
  • 1 handje rood fruit voor de garnering

Bodem

  • 130 gram dadels (zonder pit)
  • 40 gram roomboter (gesmolten)
  • 40 gram walnoten
  • 75 gram havermout

Materialen

  • Keukenmachine
  • Springvorm (ik had 24 cm, dan wordt de taart wel wat lager)
  • Bakpapier

Hoe ga je te werk:

  1. Leg de blaadjes gelatine in een bakje koud water om te weken.
  2. Maal alle ingrediënten voor de bodem fijn in een keukenmachine. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier (tip: knip het papier pas op maat als je het al tussen de springvom hebt geklemd) en smeer het mengsel over de bodem uit zodat alles bedekt is. Zet de springvorm zolang in de koelkast, de boter kan dan al een beetje uitharden en zo krijg je een stevige bodem.
  3. Maal de aardbeien in de keukenmachine. Doe de aardbeienpuree in een pannetje en verwarm dit (niet kokend). Knijp de gelatine uit en roer door de aardbeienpuree. Laat vervolgens het mengsel iets afkoelen.
  4. Doe de kwark in een grote kom en roer het aardbeienmengsel, de vanille en agavesiroop er door.
  5. Giet het mengsel in de springvorm en zet weer terug in de koelkast. Laat de taart minimaal vier uur hierin opstijven.
  6. Garneer de taart met rood fruit.

Je kunt de aardbeien natuurlijk vervangen door ander fruit, net wat je lekker vindt. Let er wel op dat de taart hierdoor wat zuurder van smaak kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.