Andijviestamppot met appel en zoete cashew

andijviestamppot

Ik zal maar weer eens wat van mijn leed van vroeger met jullie delen. Dat heeft te maken met andijvie. Ik lustte vroeger best veel, en nog steeds, maar andijvie ging er echt niet in! Gekookte kledder, bah! Maar toen ontdekte ik dat het ook anders kan, zoals in deze stamppot met appel en zoete cashewnoten.

‘Zeewier’

Ja, sorry, ik blijf er maar over door zemelen, het voedsel dat ik vroeger kreeg. Vreselijk vond ik het. Maar ik at altijd wel alles netjes op. Behalve andijvie… ‘Zeewier’ noemde ik het. Van die natte, groene plantkledder.

Grappig genoeg eet ik nu wel zeewier en vind ik dat nog lekker ook! Ik had als kind ook nooit zeewier op. Maar ik bedoelde die groene slib die je wel eens in de sloot zag. Je kunt het vast wel voor je halen. Zo zag de andijvie op mijn bord er dus ook uit.

Wokken

Inmiddels eet ik wel gewoon andijvie. Ik kook het echter nooit! Ik verwerk het rauw of ik wok het heel even. Dan vind ik het heerlijk! Ja, smaak kan veranderen door de jaren heen. Maar ook de wijze van bereiden doet heel veel. Andijviestamppot maak ik regelmatig. Deze met appel en zoete cashewnoten is echt een feestje!

Wat gaat erin (2-3 pers.):

  • 300 gram fijngesneden andijvie
  • 500 gram kruimige aardappels
  • 1 zoet-zure appel
  • 1 rode ui
  • 100 gram ongebrande cashewnoten
  • 1 eetlepel honing
  • 50 ml melk
  • snuf peper

Hoe maak je het:

Schil de aardappels en kook ze in circa 15-20 minuten gaar. Giet ze af, stamp tot puree met de melk en breng op smaak met wat peper.

Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan. Zodra ze goudbruin kleuren voeg je de honing toe. Verwarm dit even mee en schep de cashews op een bord (tip: leg er een bakpapiertje onder tegen het plakken).

Snipper de ui. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in stukjes. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui tot deze lichtbruin wordt. Voeg dan de appel toe. Bak mee tot deze zachter wordt (kleine 10 minuten). Wok als laatste de andijvie even mee tot deze licht slinkt.

Roer het andijviemengsel door de aardappelpuree. Verdeel over borden en garneer met de cashewnoten.

Tip: ook heel lekker met wat uitgebakken spekjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.