Mandarijnen toetje

Aan het einde van het jaar zijn de mandarijnen altijd op hun lekkerst. Ik ben er dol op! Om zo te eten, maar ook om ergens doorheen te gooien. Ze stoven had ik nooit gedaan, tot nu. Nou ja, mini stoven hoor. Maar wel lekker!

Een minpuntje

Voordat ik de mandarijnen helemaal ga ophemelen, wil ik toch nog even een minpunt aanstippen van deze oranje rakkertjes. Soms denk je namelijk de perfecte mandarijn te hebben. Mooi oranje en glimmend, yes! Dan ja je pellen en denk je al: hmmm, dat schilletje gaat er niet gemakkelijk af.

Maar je hebt zo’n trek in een sappig hapje dat je stug doorgaat. Je pulkt alle velletjes en sliertjes eraf en springt een gat in de lucht als je geen pitjes door de vel heen ziet schijnen. Hoppa, vol genoegen gooi je een partje in je mik. Bleeegh, droog! Dat zie je dus nooit aan de buitenkant.

Schattig

Nu weer terug naar het fijne aan een mandarijn. Meestal zijn ze namelijk wel heel sappig en fris, goed te pellen en makkelijk te eten zonder geknoei. En ze zijn gewoon schattig. Kleine sinaasappeltjes, ach gossie….

Ik maakte er een toetje van. Klein beetje stoven in een pan met wat honing en amandelen en oh, oh, oh wat heb je een fijn nagerecht! Leuk ook met Sinterklaas, kun je er kruidnootjes door doen!

Wat gaat erin (2 pers.):

  • 3 mandarijnen
  • 1 eetlepel honing
  • handje fijngehakte bruine amandelen
  • 200 gram vanillekwark
  • 2 bastognekoekjes of speculaasjes
  • 20 gram fijngehakte pure chocolade (85%)

Hoe maak je het:

Schil de mandarijnen met een scherp mes. Zorg dat alle witte vliesjes eraf zijn. Snijd nu de partjes uit, dus ook zonder de vliesjes. Bak ze even 5 minuten aan in een droge pan. Niet op te hoog vuur, dan verbranden ze! Voeg de honing en amandelen toe en roer door. Doe een deksel op de pan en laat een minuut of 10 stoven. Laat een klein beetje afkoelen

Doe wat kwark in glaasjes en doe daarover de ietwat warme mandarijnenstoof. Top af met kwark en bestrooi bovenop met verkruimelde koekjes en chocola.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.