Traditionele erwtensoep

erwtensoep

Erwtensoep, je houdt er van of je vindt het niks. Ik geloof niet dat er een middenweg is voor deze lobbige winterkost. Voor mij is het zeker een favoriet! Alleen natuurlijk niet uit blik. Zelfgemaakt lijkt veel werk, maar dat valt reuze mee.

Recept van oma

Iedereen heeft wel zo’n recept van zijn oma. Nou ja, iedereen…. ik niet. Ik at nooit bij mij opa en oma. Raar verhaal, maar ik heb dus niet van dat soort nostalgische gevoelens. Mijn moeder maakte het wel vroeger, maar ook daar heb ik nou niet echt nostalgische herinneringen aan.

Eigenlijk stammen alle gerechten waar ik nu gek op ben uit mijn volwassen periode. Toen ik zelf op zoek ging naar wat lekker en niet lekker was. En daarmee liet ik het ‘koken’ van mijn ouders ook ver achter mij. Het is voor velen vast herkenbaar. Vroeger (ik spreek hier over de jaren tachtig) kookte men nog niet zo spannend. een AVG tot prut gekookt was het wel zo’n beetje.

Drie dagen pruttelen…

En áls er dan iets tot prut gekookt kon worden, zoals erwtensoep, dan werd dat niet vaak gedaan, want bewerkelijk. Voor mijn gevoel stond een pan erwtensoep bij ons wel drie dagen te pruttelen. Zal vast niet zo zijn, maar lang was het wel. En dat is helemaal niet nodig. Met een uurtje of twee heb je echt wel lekkere erwtensoep hoor!

Het idee dat erwtensoep de volgende dag nóg lekkerder is zal vast wel, maar ik vind het direct na koken al gewoon lekker. De soep is dan ook prima ingedikt, dus waarom zou ik een dag gaan wachten? Ieder zijn ding, ik houd van lekker eten maar het moet ook niet al te bewerkelijk zijn hoor.

Snert?

Ja, men zegt dat erwtensoep pas snert genoemd mag worden als het een dag heeft gestaan en dus ingedikt is. Onzin, dat komt allemaal bij mensen vandaan die iets te vertellen willen hebben over een gerecht. Het gaat toch gewoon om de smaak, niet om hoe het heet.

Mocht je je trouwens afvragen waar de naam ‘snert’ vandaan komt… blijf het je vooral afvragen of leg het naast je neer. Het is weer zo’n ‘de herkomst is niet helemaal duidelijk’-verhaal. Komt het uit het Fries? Is het een Oud-Grieks woord? Komt het van ‘snorren’ (pruttelen in een pan)? Pff het zal me (rook)worst wezen. Mijn erwtensoep is gewoon lekker, of je het nu snert noemt of niet!

Overigens gebruikte ik voor dit recept een verspakket van de Zaanse grootgrutter (een andere grootgrutter kan ook prima). Heb je lekker de ingrediënten afgepast. Lekker eten koken hoeft niet lastig te zijn, zolang je Knorr maar links laat liggen.

Wat gaat erin:

 • 350 gram spliterwten
 • 1,5 liter water
 • 1 ui
 • 1 prei
 • 1 winterpeen
 • ca. 1/4 knolselderij
 • 1 laurierblad
 • paar takjes bladselderij
 • peper en zout
 • 350 gram schouderkarbonade
 • 150 gram hamblokjes (of rookworst)

Hoe maak je het:

Breng het water in een soeppan aan de kook. Voeg hierbij de spliterwten, karbonade en laurierblad. Schep het schuim dat boven komt drijven er met een schuimspaan van af. Laat de soep op laag vuur circa 1 tot 1,5 uur pruttelen, met deksel op de pan. Roer zo nu en dan zodat de erwten niet aan de bodem gaan koeken.

Snipper de ui, snijd de winterpeen in stukjes, de prei in ringen, maak de knolselderij schoon en snijd in blokjes. Hak de bladselderij fijn.

Haal het laurierblad en de karbonade uit de pan. Snijd het bot van het vlees en snijd het vlees in stukjes.

Voeg de groente, bladselderij en karbonade bij de soep, breng eventueel op smaak met peper en zout, en laat nog circa 20-30 minuten zachtjes pruttelen, met deksel op de pan. Zo nu en dan even roeren.

Als de soep bijna klaar is roer je de hamblokjes er door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.