Hangop met stoofperen

hangop

Het is een typische oud Hollands nagerecht: hangop. Tegenwoordig is het gewoon in de supermarkt te koop, maar onze grootmoeders maakten het nog op de ouderwetse manier. En dat echt niet zo moeilijk.

Hangop?

Maar wat is het eigenlijk, hangop? Het is de dikke, romige substantie die overblijft als je al het vocht uit yoghurt of karnemelk haalt. Het is te vergelijken met kwark, maar dan nog steviger. En lekker zacht ofzo. Je begrijpt me wel.

En het heet dus hangop omdat je de yoghurt eigenlijk ophangt in een doek zodat het vocht eruit kan lopen. Heel simpel een bak, daarover een natte (thee)doek en hierin giet je de yoghurt. Nachtje in de koelkast en wat er overblijft in je theedoek is de hangop. Het vocht in de bak heet wei, daar worden weer andere dingen van gemaakt.

Karnemelk

Vroeger gebruikte men standaard karnemelk om hangop te maken. De karnemelk was toen ook nog een stuk dikker. Koop nu maar eens een pak in de supermarkt. Het is net water, bleegh! Ik gebruik dus yoghurt. Magere, maar volle kan net zo goed. En om een mooie hangop over te houden is een biologische variant eigenlijk het mooiste. Deze is dikker van structuur en bevat meer yoghurt-culturen (melkzuurbacteriën) en dus houd je een mooiere hangop over.

De doek die je gebruikt kan gewoon een schone theedoek zijn, maar ook een kaasdoek of hydrofiele luier volstaat. Deze maak je licht vochtig. Verder neem je een bak, een zeef en plastic folie. Klaar is Kees.

Wat zit erin (ca. 4 pers.*):

Hoe maak je het:

Pak een kom en een zeef die daar op past. Maak een schone theedoek licht vochtig en leg die in de zeef. Giet de yoghurt over de theedoek. Dek af met plastic folie en zet minimaal 8 uur in de koelkast. Eet je het als ontbijt, zet het dan de avond ervoor al in de koelkast.

Snijd de peertjes in stukjes en doe ze in een kommetje. Schraap de hangop met een lepel uit de theedoek en kwak dit op de peertjes. Brokkel de bastognekoek en strooi dit over de hangop.

Natuurlijk kun je eindeloos variëren met ander fruit, noten, granola, jam… wat jij lekker vindt!

 

*Ik ga hierbij uit van toetjes waarbij je dus niet veel hangop per persoon gebruikt. Als ontbijt is het voor ca. 2-3 pers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.