Speculaaskoekjes

speculaaskoekjes

Omdat Sinterklaas voor de deur staat wilde ik graag wat bakken met speculaaskruiden. Maar natuurlijk wel op een gezondere manier. En dat is natuurlijk lastig. Niets komt in de buurt van al dat Sinterklaas lekkers boordevol suiker. En is dat erg één avond per jaar? Nee. Maar voor de andere avonden heb ik deze koekjes.

Meerdere ‘gezonde’ recepten hebben de revue gepasseerd: kruidnootjes, amandelkoekjes, muffins…. Maar niks kreeg die ultieme smaak van Pakjesavond waar ik naar op zoek was. En dat kan ook niet. Sinterklaas staat, naast pakjes en gezeur over Piet, synoniem voor suiker en calorieën. Dat maakt het natuurlijk allemaal zo lekker en verslavend.

Snoep is niet gezond

Op internet en in kookboeken zijn echt genoeg recepten te vinden voor ‘gezonde’ Sinterklaas lekkernijen. Nu krijg ik al rode bulten van het label ‘gezond’ op koekjes, spijs en kruidnoten. Daar is namelijk niks gezond aan. Ook niet als je alleen bakt met havermeel en stevia (dan is het ook nog eens gortdroog en niet te vreten.) Het is snoep, een extraatje en dat valt voor mij niet onder ‘gezond’.

Dus als je alleen op 5 december speculaas, banketstaaf, pepernoten en/of kruidnoten nuttigt, neem dan lekker de versie van de bakker en geniet ervan! Wil je al eerder aan het Sinterklaasgoed, dan liever zo’n ‘gezond’ recept. Maar ook dat met mate.

Maximaal drie weken per jaar

Ik heb de afspraak met mezelf om mij pas aan Sinterklaas lekkernijen te goed te doen als de beste man in het land is. Is ook weinig van waar natuurlijk, want hij woont helemaal niet in Spanje, maar sssst. Dat zijn dus hooguit drie weken per jaar. Lastig, aangezien ik er verslaafd aan ben en het in augustus al in de winkels ligt. Maar je moet ergens je grens stellen.

Deze koekjes zijn niet echt speculaasjes. Maar gewoon koekjes met speculaaskruiden. En dat past prima bij Sinterklaas.

Wat zit erin (ca. 10-12 koekjes):

  • 125 gram speltbloem, gezeefd
  • 50 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl speculaaskruiden
  • snuf zout
  • blanke amandelen

Hoe maak je het:

Doe in een kom de speltbloem, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en het zout. Meng dit door elkaar. Roer het ei er door. Brokkel de boter in blokjes en meng dit met je vingers door het deeg. Kneed goed door tot alles vermengd is en je een deegbal hebt. Wikkel deze in plastic folie en leg minimaal een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Haal de deegbol uit de koelkast en maak ca. 10-12 kleine bolletjes. Leg deze op de bakplaat en druk ze plat tot rondjes. Leg op ieder koekje een amandel. Bak de koekjes circa 25-30 minuten in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.