Hete bliksem

hete bliksem

Een typisch gerecht in de (redelijk smaakloze) Hollandse keuken is hete bliksem. Oorspronkelijk wordt dit gerecht alleen gemaakt met aardappelen, appel en boter. Lekker zeg… Ik maakte een ovenschotel, met iets meer smaak.

Het gerecht dankt zijn naam aan de appels die erdoor gaan. Door het vocht houdt het gerecht lang zijn warmte. Waar ‘bliksem’ vandaan komt heb ik niet terug kunnen vinden.

Gekookte moes

Tegenwoordig maakt men hete bliksem vaak met aardappels, zoete appels, zure appels en ui. Ook wordt er vlees bij geserveerd, zoals gehakt, spek of stoofvlees. Dat geeft het allemaal net iets meer smaak en bite, anders zit je gewoon een moes te eten van gekookte appels en aardappels, yuk!

Er zijn diverse varianten op hete bliksem. Zo kennen we ‘Donder en bliksem’ met mosterd en ham. En ‘Hemel en aarde’ met spekblokjes en ui. Mijn versie is een ovenschotel geworden. Onderop een laagje gehakt met spicy speculaaskruiden, daarop gebakken appels en peren. En afgetopt met een laagje aardappelpuree. Het blijft een beetje weeïg gerecht, maar dit maakt het al veel smaakvoller.

Wat zit erin (3-4 pers.):

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • ca. 4 appels (friszuur)
  • ca. 4 handperen
  • 900 gram kruimige aardappels
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • snuf kaneel
  • snuf nootmuskaat
  • snuf peper
  • scheutje melk
  • 1-2 eetlepel(s) paneermeel

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de aardappels en kook ze in ca. 15-20 minuten gaar. Stamp tot puree met een scheutje melk en een snuf peper en nootmuskaat.

Schil de appels en peren, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de appels en peren, samen met een snuf kaneel, zacht.

Snipper de ui en fruit met wat olie even aan in een koekenpan . Rul vervolgens het gehakt hierbij en breng op smaak met de speculaaskruiden.

Bedek de bodem van de ovenschaal met het gehakt. Hierover leg je het appel/peermengsel. Dek de schotel af met de aardappelpuree. Bestrooi met het paneelmeel. Brokkel de boter en verdeel dit over de puree. Eventueel kun je nog 100 gram geraspte kaas of 150 gram uitgebakken spekjes toevoegen.

Gratineer circa 10-15 minuten in de oven tot de boter gesmolten is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.