Spruitjesquiche

spruitjesquiche

Als je mij vraagt naar mijn favoriete groente, zal ik waarschijnlijk ‘spruitjes’ zeggen. Waarschijnlijk, want ik vind best veel groenten lekker eigenlijk. Maar zelfs als kind lustte ik al graag spruitjes. Bizar, maar waar. Ik mik ze in de stamppot, de wokpan en ovenschotels, maar nu voor het eerst in een quiche.

Veel kinderen lusten absoluut geen spruitjes. Mijn zoontje ook niet. Veel te bitter. Ik was er als kind gek op. En dat terwijl ze steeds minder bitter gekweekt worden. Ik kreeg dus echt nog best bittere, vooral omdat ze 20-25 minuten gekookt werden. De nootmuskaat, die er overheen werd gestrooid voor de smaak, daar ben ik minder fan van.

Bitter met zoet en zout

Inmiddels komt het nog maar weinig voor dat ik spruitjes gewoon kook en opeet. Het liefst wok ik ze met een appeltje en spekje, of ik gooi ze in een stamppot. De smaak van het bittere combineren met iets zoets en zouts. Dat is voor mij wat koken is; spelen met smaken en kijken wat wel en niet goed bij elkaar past.

Nootmuskaat gebruik ik niet meer bij spruitjes. Het kan wel, maar ik kies liever voor bijvoorbeeld komijn. Ook in deze quiche zit heerlijk gemalen komijn. En kaas, want dat matcht prima met spruiten ‘en met komijn. Hmmm en wat gehakte amandelen voor een bite.

Wat gaat erin (∅ 27 cm):

  • 300 gram spruitjes
  • 125 gram kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 6 plakjes hartige taartdeeg
  • 125 ml crème fraîche
  • 4 eieren
  • 100 gram geraspte, belegen kaas
  • 75 gram gehakte amandelen
  • handje amandelschaafsel
  • snuf peper
  • flinke snuf gemalen komijn
  • eetlepel paneermeel

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de quichevorm lichtjes in. Laat de plakjes deeg ontdooien.

Maak de spruitjes schoon en kook ze 5 minuten voor. Giet af en laat uitlekken in een vergiet.

Hak de champignons en paprika in stukjes en snipper de ui. Verhit wat olie in een koekenpan of wok en fruit hierin de ui aan. Bak de champignons en paprika mee.

Tik de eieren in een kom, voeg peper en komijn toe en klop luchtig met de crème fraîche. Roer de kaas er door heen.

Beleg de quichevorm met de plakjes deeg en zorg dat ze iets overlappen. Prik wat gaatjes in de bodem en bestrooi met paneermeel.

Meng de spruitjes met het champignon-ui-paprika mengsel en verdeel over de quiche. Strooi hier de gehakte amandelen overheen. Giet het eimengsel erover en zorg dat alles ‘onder’ staat.

Schuif de quiche in de oven en bak in circa 30-35 minuten gaar. Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan. Je kunt dit de laatste vijf minuten bij het bakken toevoegen of bij het serveren over de quiche strooien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.