Vlaflip

vlaflip

Een heerlijck Oudhollandsch toetje is toch wel de vlaflip. Door velen gezien als oubollig, maar stiekem gewoon heel lekker.

Vroeger (ja, daar kom ik weer) kreeg ik altijd pap als toetje. Later veranderde dat en kregen we yoghurt. Daar konden we dan wat siroop doorheen roeren zodat het nog een beetje te nassen was. Na lang gezeur van mijn broer en mij kochten mijn ouders zo nu en dan een pak vla. Wat een feest!

Dubbelvla

Langzaamaan deed de vla zijn intrede als toetje bij ons thuis. Niet alleen vanillevla, maar ook dubbelvla (roze-geel en bruin-geel), hopjesvla, blanke vla en chocoladevla. Mijn favoriet was toch echt wel vanillevla. En voor zover ik ooit vla eet, is dat nog steeds zo.

De yoghurt stond ook nog steeds op het menu. Dat was nu eenmaal een stuk goedkoper. En dus mengden we een schaaltje yoghurt met een lepel vanillevla. Hmmm, wat was dat lekker! Tegenwoordig vind ik dat echt niet meer te eten, maar als kind heb je een andere smaakbeleving hè. En het was beter dan macaronipap….

Recept voor vlaflip

Mijn broer en ik ‘kookten’ nog wel eens uit een kinderkookboek. En daarin stond een recept voor vlaflip. Nou, dat was een topper hoor! Limonadesiroop onderin (van die lekkere goedkope), yoghurt erop en aftoppen met vla. Als we veel geluk hadden was er slagroom in huis, zodat we er nog een toef slagroom op konden kwakken.

Voor mij is de vlaflip echt een Hollands toetje. Blijkbaar in 1963 bedacht door een mevrouw uit Oss. Nou, prima, het doet mij vooral denken aan mijn jeugd. En dus maakte ik voor mijn Hollandse week een eigen versie van de vlaflip.

Wat gaat erin (4 pers.):

  • 200 ml vanillevla (ik gebruik de 0% versie van Optimel)
  • 200 ml magere kwark of yoghurt
  • 1 doosje bosvruchten uit de vriezer (250 gram)
  • ca. 12 mariakaakjes

Hoe maak je het:

Nou, daar gaan we hoor, het is echt zó simpel. Doe het fruit in een pannetje en laat op laag vuur langzaam ontdooien. Gooi in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen. Vang het uitlekvocht op. Je kunt trouwens ook het doosje een paar uur vantevoren in de koelkast laten ontdooien.

Doe de mariakaakjes in een plastic zakje of theedoek en rol er flink overheen met de deegroller tot het gruis is.

Giet de rode vruchten in een glas of schaaltje. Hierover giet je de kwark/yoghurt. Maak vervolgens een laagje van het koekjeskruim en giet daarbovenop de vla. Eventueel kun je het aftoppen met vers fruit, room en/of een beetje van het fruitvocht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.