Snelle visstoof

snelle visstoof

Deze snelle visstoof is een gerecht dat al een aantal jaar bij ons op tafel verschijnt. Het is makkelijk te maken, lekker én erg gezond! Tijd om het eens hier te delen.

Het recept plukte ik ooit eens uit de Allerhande. De eerste keer maakte ik het volledig volgens recept, maar naarmate ik het vaker maakte kwam er meer van mijn eigen signatuur in. Heel spannend is het niet hoor. Maar het originele recept bevat bijvoorbeeld witte wijn en dat vond ik geen succes. Mijn versie is dus zonder wijn.

Diepvriesvis

Tevens gebruik ik verse kabeljauw in plaats van de diepvriesvariant. Als ik wat zuiniger wil doen gebruik ik liever verse pangasiusfilet dan diepvriesvis. Kan in zo’n stoofje als dit prima. Veel mensen vinden pangasius geen fijne vis. Het is ook een vrij smaakloos ding en bestaat voor een aardig percentage uit water. Om hem zo te bakken is het ook niet mijn favoriet. Maar de stevige filet leent zich uitstekend voor deze stoof en neemt de smaken goed op.

Vis uit de diepvries vind ik sowieso geen strak plan voor zo’n stoof als deze. Ik heb het wel eens gebruikt, maar het valt helemaal uit elkaar. Plus het voegt extra water toe aan het gerecht en dat komt de smaak zeer zeker niet ten goede. Nee, niks voor mij.

Heel veel groente

Het recept uit de Allerhande gebruikt een zakje Provençaalse roerbakgroenten à 400 gram. Handig hoor, voorgesneden groenten, maar ik hak ze liever zelf. Ook voeg ik er veel meer groente aan toe. Dat maakt het gerecht goed vullend en vol vitaminen. Is ook een prima gerecht voor kinderen. Mijn zoontje is er dol op!

Oh ja, en ik voeg wat sambal en ketjap aan het recept toe (serveer je het aan kleine kinderen dan kun je de sambal weglaten of achteraf toevoegen). Eigenlijk is het een compleet ander recept geworden. Naar mijn mening echt een véél lekkerder gerecht!

Wat gaat erin (ca. 3 pers.):

  • circa 500 gram kabeljauwfilet
  • 225 gram rijst (75 gram p.p.)
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 winterpeen
  • 1 courgette
  • 100 gram broccoli
  • 100 gram bloemkool
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pakje gezeefde tomaten (350 gram)
  • 1 tl gedroogde dille of dragon
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1/2 theelepel sambal (of meer naar smaak)
  • snuf gemalen zwarte peper

Hoe maak je het:

Kook de rijst volgens de verpakking en laat in de pan uitdampen. Snipper de knoflook en ui. Snijd de paprika , courgette en peen in stukjes en maak kleine roosjes van de broccoli en bloemkool. Snijd tevens de vis in blokjes van ca. 3×3 cm.

Verhit een scheutje olie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook aan. Bak vervolgens de overige groenten ongeveer vijf minuten mee. Voeg de vis toe en bestrooi met de kruiden en peper. Bak even mee en blus af met de gezeefde tomaten en ketjap. Roer de sambal er door en wacht tot het geheel borrelt. Zet het vuur lager en laat maximaal een kwartier stoven tot de groenten beetgaar zijn en de vis gaar.

Serveer samen met de rijst. Je kunt de rijst overigens ook vervangen door couscous of door brood. Lekker soppen, heerlijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.