Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies zijn naar mijn mening typisch Amerikaans. Er bestaan verschillende soorten, maar degene met het knapperige randje en de chewy binnenkant zijn toch wel de échte chocolate chip cookies. Ik ben er echt gek op, maar natuurlijk zijn ze calorierijk. Wil je volledig leven zonder suiker, dan moet je gewoon geen koekjes eten. Wil je letten op wat je eet, maak dan deze variant.

Black Friday

Wat trouwens ook typisch Amerikaans is is Black Friday. De dag na Thanksgiving waarop veel mensen vrij zijn en beginnen met hun inkopen voor Kerst. Winkeliers stunten op Black Friday enorm met prijzen. Sommige producten zijn op die dag het goedkoopst van het hele jaar en dus slaan de Amerikanen hun slag.

Je kent het vast wel van tv of internet, filmpjes met hordes mensen die voor dag en dauw voor een winkelpand staan te wachten en als een stampede naar binnen hollen zodra de deuren open gaan. Mensen struikelen over elkaar, personeel wordt onder de voet gelopen en vechtpartijen om het laatste exemplaar zijn niet vreemd.

Oorspronkelijk komt de naam Black Friday uit de Amerikaanse stad Philadelphia en deze werd in de jaren ’50 voor het eerst gebruikt door de politie om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving.

Rond 1981 werd voor het eerst melding gemaakt van een alternatieve theorie dat op die dag de winkeliers voor het eerst “in het zwart” komen te staan, dat wil zeggen winst beginnen te maken voor het jaar. In de Verenigde Staten is het bij de boekhouding namelijk de gewoonte om verliezen in rode inkt in de boeken te schrijven. Uiteraard is dit onjuist, omdat de detailhandel wel degelijk winst maakt gedurende andere tijden van het jaar. Het illustreert echter hoe belangrijk de kerstperiode is voor het jaarlijks eindresultaat.

In Nederland bestaat Black Friday sinds 2015 ook. Wij vieren dan wel geen Thanksgiving, maar de Sint is in het land, Kerst staat voor de deur en dus moeten ook wij aan de inkopen. Grote ketens als MediaMarkt, BCC en Bol sprongen daar in 2015 mooi mee in de markt en tegenwoordig doet zelfs de kruidenier om de hoek mee met Black Friday.

Korting?

Het treurige hieraan vind ik dan wel dat de kortingen echt niet om over naar huis te schrijven zijn. Geen stuntprijzen, zoals in de VS, maar ‘gewoon’ tien, twintig of dertig procent korting op bepaalde artikelen. Sommige winkels geven wel 20% korting op je gehele aankoop, maar spannend vind ik dat niet. Doen ze ook in de uitverkoop of op bijvoorbeeld Singles Day (ook zo’n bedenksel).

Hier dus geen hordes mensen voor de deur van een winkel, dat doen we alleen als de vuurwerkverkoop start of als de nieuwste I-Phone uit is. Het is ook niet nodig want tja, 100 euro korting op een laptop is leuk hoor, maar heel bijzonder is het niet. Ook zijn veel producten online te krijgen en vaak zelfs al dagen vantevoren, Black Friday Week… koekkoek.

Natúúrlijk check ik ook de aanbiedingen op die dag hoor, we blijven Hollanders hè. Maar het idee van Black Friday vind ik werkelijk nergens op slaan. Ik houd het gewoon lekker bij mijn Amerikaanse chocolate chip cookies. Krijg je ‘korting’ op de geraffineerde suikers, ook fijn.

Wat gaat erin (5 grote of 10 kleine koeken):

  • 55 gram zachte, ongezouten roomboter
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 75 gram speltbloem
  • ½ theelelepel vanille extract
  • ¼ theelepel bakpoeder
  • 1 ei
  • snuf zout
  • 25 gram chocolade (85% puur)

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Doe in een mengkom de boter, suiker, het bakpoeder en zout. Roer dit met een lepel of spatel goed door elkaar. Voeg het ei en vanille extract toe en roer nogmaals goed door. Zeef de bloem en voeg dit bij het mengsel. Roer weer goed door tot alles opgenomen is. Hak de chocolade in kleine stukjes en spatel deze door het beslag.

Maak met een ijsbollepel of gewone lepel bolletjes op het bakpapier. Voor grote koeken maak je bolletjes ter grootte van een pingpongbal, voor kleine koekjes neem hiervan de helft. Houd er rekening mee dat het beslag in de oven nog flink uitloopt. Zorg dus voor ruimte tussen de bolletjes. Bak ca. 15 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat goed afkoelen op de plaat. Je kunt de koekjes een paar dagen bewaren in een afgesloten pot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.