Snelle kippensoep

Als je ziek bent eet je graag kippensoep. Dat is gezond. Maar heb je wel zin om urenlang zo’n heel kippenkarkas te koken in een bak met water? Ik niet en dus maak ik een iets snellere versie met kipfilet.

Fabel?

Je vraagt je natuurlijk af: Is kippensoep echt gezond of is het een fabel? Joodse gezinnen wisten het al heel lang, veel kippensoep eten als je ziek bent, daar knap je van op. Maar inmiddels is ook wetenschappelijk bewezen dat het eten van kippensoep een heilzame werking heeft bij bijvoorbeeld griep en verkoudheid.

In kippenvlees zit een eiwit met het aminozuur cysteïne. Men zegt dat dit werkt als antioxydant en giftige stoffen uit het lichaam verwijdert. Ik kan dit echter niet terug vinden, tevens ben ik geen bioloog, chemicus, arts of whatever. Ook heb ik het wetenschappelijke onderzoek niet kunnen vinden, maar we nemen het maar aan dan.

Groente is gezond

Wel zit er in (kippen)soep natuurlijk veel groente wat sowieso nooit verkeerd is en toegevoegde ingrediënten zoals gember, rode peper, knoflook en ui hebben ook een heilzame werking op het lichaam. Het is dus nooit verkeerd om kippensoep te eten als je ziek bent. Het is gezond en redelijk licht verteerbaar.

Wil je er echt beter van worden, dan moet je wel de bouillon trekken van echte kip (dus niet een blokje), direct beginnen met de soep eten als je je al een beetje ziekig voelt en héél véél soep eten. Eigenlijk is het een kuur. Tja, dat zie ik zelf niet echt zitten hoor. Ik houd het lekker bij een kommetje zelfgemaakte soep en laat mijn lichaam verder zijn werk doen om de griep te bestrijden.

Kortom: je hebt eigenlijk geen zak aan dit blog, maar wel een fijn recept.

Wat gaat erin (2-3 pers.):

  • 2 kipfilets
  • 1,5 liter kippenbouillon (ik gebruik 1,5 blokje minder zout van Maggi op 1,5 liter water)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 winterpeen
  • 100 gram broccoliroosjes
  • 100 gram bloemkoolroosjes
  • 75 gram vermicelli
  • 1-2 laurierblaadje(s)
  • snuf peper en zout
  • kipkruiden*
  • olijfolie

*Kruidenmengsel voor de kip:
1/2 theelepel bieslook
1/2 theelepel peterselie
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel uienpoeder
1/4 theelepel zout

Hoe maak je het:

De kip maak ik zelf in de oven. Je kunt het, voor de supersnelle versie, ook in een pan bakken. Verwarm de oven voor op 160 graden. Wrijf de kipfilets in met een mengsel van de kipkruiden en 2 eetlepels olijfolie. Leg ze in een ovenschaal en bak in circa 30-45 minuten gaar.

Breng de bouillon aan de kook en houd even warm op laag vuur. Snipper de knoflook en ui. Snijd de paprika en wortel in kleine stukjes. Maak ook de broccoli- en bloemkoolroosjes klein.

Verhit wat olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook hierin aan. Voeg de paprika, wortel, broccoli en bloemkool toe en bak even mee. Giet de bouillon erover en voeg het laurierblaadje toe. Haal van de kook af en laat circa 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de vermicelli toe en laat nog circa 5 minuten mee koken.

Haal de kip uit de oven en scheur met twee vorken in stukjes. Roer dit door de soep. Proef even en voeg eventueel een snuf peper en/of zout toe. Hierna kun je de soep direct serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.