Ontbijtkoek op gezondere wijze

Soms maak ik van die recepten waarvan ik denk: “Oh, dit is zo lekker, dit ga ik regelmatig maken!” Uiteindelijk doe ik dat weinig, want ik heb nog zoveel dingen op de planning staan om uit te proberen. Deze ontbijtkoek op de gezonde toer is zo’n baksel dat ik iedere dag wel kan eten. Op zich wel mogelijk, want hij bevat veel minder suiker dan gewone ontbijtkoek.

Heel eerlijk kun je dit niet echt ontbijtkoek noemen. Echte ontbijtkoek, zoals je dat bij de bakker koopt, wordt met compleet andere ingrediënten en op totaal andere wijze gemaakt. Maar stiekem vind ik mijn versie lekkerder. Stevig, waardoor ik aan één plakje genoeg heb. En lekker crunchy met de nootjes.

Gezond?

Ontbijtkoek wordt altijd gezien als een gezond tussendoortje. Maar gezond is het niet. Er zit mega veel suiker in. Als je naar een gemiddeld recept kijkt zit er, naast roggemeel, veel bruine suiker en stroop in. De ontbijtkoek die je in de supermarkt koopt moet je überhaupt maar laten liggen als je gezond wilt eten. En zeg nou zelf, die ‘zero sugar’ is toch kneiterdroog?

Maar ja, ik ben van huis uit wel gewend om ontbijtkoek te eten. Gewoon los met een lik boter of op brood. Wij hadden altijd wel ontbijtkoek in de broodtrommel liggen. Ongesneden, dus stiekem sneed ik er dan een extra dik stuk van af. En dan veel boter erop smeren. Nee, ik ben niet van de lucht dik geworden…

Snijkoek

Wij noemden het trouwens altijd snijkoek. Maar ook peperkoek, kruidkoek, hapkoek of pondkoek zijn benamingen. Varianten erop zijn de Bossche koek, Groninger koek, Deventer koek, Oude Wijvenkoek, kandijkoek en gemberkoek. Mijn versie heet gewoon ontbijtkoek. Op gezondere wijze.

Wat gaat erin:

  • 250 gram speltmeel
  • 200 ml melk
  • 2 eieren
  • 2-3 theelepels koekkruiden*
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 3 eetlepels agavesiroop
  • 50 gram gehakte noten (ongebrand)
  • 75 gram rozijnen
  • snuf zout

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe een bakpapiertje in een cakeblik (even nat maken, dan vormt het beter).

Meng in een kom het meel, de koekkruiden, het bakpoeder en zout. Doe in een andere kom de melk, eieren, appelstroop en agavesiroop. Mix dit even met de garde door elkaar. Blijf het langzaam kloppen terwijl je het meelmengsel er beetje voor beetje bijvoegt (ik gebruik de mixer op mijn keukenmachine). Als alle ingrediënten erin zitten mix je op een wat hogere stand tot een glad mengsel. Roer met een spatel de rozijnen er door. giet het mengsel in het cakeblik en strooi de noten erover. Bak de ontbijtkoek circa 40-45 minuten in de oven. Controleer even met een satéprikker of hij gaar is. Even helemaal inprikken en er weer uithalen. Komt de prikker er droog en schoon uit, dan is de koek gaar.

Het beste kun je de koek laten afkoelen op een taartrooster, dus uit het blik. Anders wordt hij zompig.

*Ik maak een mengsel van: 4 tl kaneel, 1 tl kruidnagel, 1 tl nootmuskaat, 1 tl kardemom, 1 tl gember, 1/2 tl anijszaad, 1/2 tl koriander, 1/2 tl foelie en 1/4 tl witte peper. Uiteraard overal de gemalen versie van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.