Zuid Afrikaanse bobotie met gele rijst

Als ik een bepaald gerecht maak, gebruik ik het liefst een authentiek recept. Eentje dat in het land van herkomst ook zo gemaakt wordt. En zo komt het wel eens voor dat ik mijn talenknobbel moet aanspreken. Dit recept voor bobotie komt uit een klein Zuid-Afrikaans kookboekje. En dat is nog best een lastig taaltje!

Veel woorden in het Zuid-Afrikaans zijn wel makkelijk te herleiden naar het Nederlands. In dit recept staan termen als ‘gemaalde beesvleis’ en ‘suurlemoensap’, hieruit is wel te halen dat dat rundergehakt en citroensap moet zijn. Termen als ‘kerriepoeier’ en ‘rosyntjes’ zijn nog makkelijker. Maar weet jij wat ‘borrie’ is? Of ‘blatjang’? Google Translate vertelde mij dat ik kurkuma en chutney moest gebruiken.

Vindingrijkheid

Het recept is vrij simpel opgeschreven en klopt niet helemaal. Ook kan ik vrij weinig met rozijnen in milliliters. Naast de vertaling was een hoop vindingrijkheid ook wel nodig. En gezond verstand. Als je een beetje kunt koken komt het echt wel goed met zo’n recept hoor!

Zo gebruikte ik uienchutney, omdat nergens vermeld stond welk soort chutney het moest zijn. En ik maakte van 50 ml rozijnen gewoon 50 gram,  dat is ongeveer hetzelfde. Ook de bereiding paste ik aan op smaak en gevoel. Want er staat bijvoorbeeld geen oventemperatuur in het recept. Althans ‘matige oond’ vind ik niet heel duidelijk.

Die outentieke resep

Het recept komt uit het boekje Suid-Afrikaanse Resepte uit my Ouma se Kombuis en luidt als volgt:

Babotie is een van die bekendste Suid-Afrikaanse geregte. Ouma het geglo dat net gemaalde lamsvleis gebruik kan word – seker hoekom dit ekstra geurig was! Vandag is dit nie altyd maklik om in dei hande te kry nie, dus gebruik gerus gemaalde beesvleis.

  • 500 gram gemaalde lamsvleis/beesvleis
  • sout en peper na smaak
  • 200 ml melk
  • 30 ml kookolie
  • 35 ml sterk blatjang
  • 15 ml appelkooskonfyt
  • 1 gekapte ui
  • 10 ml kerriepoeier
  • 15 ml suurlemoensap
  • 2 of 3 suurlemoenblare
  • 50 ml pitlose rosyne
  • a paar gedroogde appelkose
  • 2 eiers

Verhit olie en braai ui en kerriepoeier liggies tot ui deurskynend is. Week die brood in die helfde van die melk tot sag, druk fyn en voeg by uiemengsel. Voeg gemaalde vleis, blatjang, rosyne, appelkose, appelkooskonfyt, suurlemoensap, sout en peper by en meng goed. Kook vir omtrent 10 minute. Plaas die mengsel in ’n oondbak en druk die lourierblare en suurlemoenblare bo-op. Bak vir 15 minute in matige oond. Haal die babotie uit oond. Klits eiers en oorblywende melk saam en voeg 2 ml kerriepoeier by. Giet mengsel oor babotie en plaas terug in oond en bak verder vir 20 minute. Bedien met geelrys net soos ouma gemaak het!

Mijn versie

Hmmm ja, waar komen die laurierblaadjes ineens vandaan? En die 2 ml extra kerriepoeder? Moet dat trouwens niet kurkuma zijn? Ik zette alle ingrediënten klaar, nam het recept in mij op en volgde verder mijn eigen weg. Ik weet niet hoe de versie van ‘ouma’ smaakt, maar mijn versie was echt mega lekker! Hier is het recept:

Wat gaat erin (4 pers.):

  • 500 gram rundergehakt
  • 200 ml melk
  • 2 sneeën casinowit zonder korst
  • 2 eetlepels uienchutney
  • 15 ml abrikozen fruitspread (of jam)
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram gewelde abrikozen, in kleine stukjes
  • 2 eieren
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 3 citroenbladeren (te vervangen door rasp van een halve citroen)
  • 3 laurierbladeren
  • snuf peper
  • scheutje zonnebloemolie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe 100 ml melk in een kommetje, scheur het brood in stukjes en leg het in de melk zodat het in trekt.

Fruit de ui in een hapjespan glazig en voeg het gehakt, het brood en kerriepoeder toe. Rul het gehakt bruin. Vervolgens roer je de chutney, abrikozen spread, rozijnen, abrikozen, peper en het citroensap er door en bakt dit even mee.

Giet het mengsel in een ovenschaal, druk de citroen- en laurierbladeren erin en bak 15 minuten in de oven. Kluts de eieren met 100 ml melk en de kurkuma. Giet dit na die 15 minuten over het mengsel in de ovenschaal en bak nog 20 minuten.

Serveer met bijvoorbeeld sperziebonen of bloemkool als je graag groente erbij wilt. Ook lekker is de gele rijst met rozijnen. Het recept deel ik hieronder met je.

Gele rijst met rozijnen

Wat gaat erin:

  • 200 gram rijst (ik gebruik basmati)
  • 650 ml water
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel suiker
  • 100 gram rozijnen
  • snuf zout

Hoe maak je het:

Breng het water met een snuf zout aan de kook. Voeg de rijst, kurkuma, suiker en het kaneelstokje toe. Breng weer even aan de kook en zet dan het vuur lager. Voeg de rozijnen toe en laat circa 10 minuten koken. Roer zo nu en dan door zodat de rijst niet aankoekt aan de bodem.

Als het goed is is na die 10 minuten het water grotendeels opgenomen en is de rijst alleen nog erg nattig. Verwijder het kaneelstokje en laat de rijst nog 20 minuten met de deksel op de pan staan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.