Barista cursus bij Teun

Meet Teun. Teun is a barista. Teun makes really good coffee. Be like Teun. Be a barista. Simpel vertaald: “Teun zet hele goede koffie, hij geeft cursussen.” Onlangs volgden mijn man en ik zo’n cursus. En wat was het een feest! Naast dat we hele lekkere koffie proefden, leerden we ook veel over het barista vak. Want ja, goede koffie maken is een vak.

Koffie bij Teun in winkelcentrum De Barones Breda

Even een kort stukje geschiedenis over Koffie bij Teun, zoals het fijne koffiezaakje heet. In 2012 opgericht door -jawel- Teun. Hij begon in een klein zaakje in het centrum van Breda, midden in de crisis. Mensen zochten warmte, gezelligheid en goede koffie. En daar zorgde Teun voor. In 2017 was hij uit zijn jasje gegroeid en verhuisde hij naar een plekje in winkelcentrum De Barones.

Teun en zijn barista Fiona maken latte art

Buiten de lijntjes

Ho, wacht, De Barones, dat is een overdekt winkelcentrum toch? Is dat niet alleen voor hele treurige tentjes met rieten stoeltjes en uitsmijters met een bolletje huzarensalade? Ja, dat is zo’n beetje de Nederlandse horeca in overdekte winkelcentra. Terwijl in het buitenland dáár juist de hipste tentjes zitten. Teun houdt van een uitdaging en van een beetje buiten de lijntjes kleuren. En dus vertrok hij naar De Barones.

In 2017 werd Koffie bij Teun uitgeroepen tot Beste Koffiezaak in Brabant en stond hij op nummer 9 van de Nederlandse lijst (Misset Horeca Koffie top 100). In 2018 eindigde hij zelfs op de vijfde plaats. Niet gek ook, want Teun en zijn enthousiaste team serveren hele fijne koffie. En hij is de beroerdste niet, hij geeft workshops om jou ook de kunst van het koffiezetten te leren.

Zelf latte art maken

De workshop deelt zich op in grofweg drie delen: eerst vertelt Teun alles over koffie (geschiedenis, soorten, brandingsproces) en proef je het één en ander, daarna demonstreert hij achter de machine hoe je een perfecte espresso maakt en als laatste mag je zelf melk schuimen en een goede poging doen een latte art hartje te maken.

Ik zal verder niet veel prijsgeven over de inhoud van de workshop. Je moet het echt zelf beleven. Teun is zo’n vreselijke koffienerd (zoals hij zelf zegt: “Als je mij open snijdt, stroomt er koffie uit mijn aderen.”) en zo ongelooflijk enthousiast dat zelfs de meest fervente theeliefhebber aan de koffie gaat. Je krijgt zeker niet het gevoel dat hij extra geld wil verdienen met deze workshops. Tuurlijk, het is een echte ondernemer, maar zijn liefde voor koffie is groter. En dat merk je.

Ook voor thee, ontbijt, lunch, taart…

Hij geniet er echt van om zijn klanten het perfecte kopje koffie te serveren. Op mijn vraag wat hij nu graag serveert als een klant hem om advies vraagt, geeft hij aan dat daar geen standaard antwoord voor is. Hij vindt het prachtig om te achterhalen wat de klant lekker vindt en daar een heerlijke koffie bij te bereiden. Of dat nu een espresso, cappuccino of filterkoffie is. Of thee, trouwens, dat neemt hij ook zeer serieus.

Naast koffie en thee kun je bij Teun ook terecht voor ontbijtjes, zalige broodjes en jummie taartjes! Take away is natuurlijk ook een optie. Echt, ben je in Breda, ga hier dan heen. Of volg een workshop. You won’t be dissappointed.

http://www.koffiebijteun.nl/

PS Ik word niet gesponsord door Koffie bij Teun. Ik ben slechts aangestoken door het enthousiasme van het team en verleid door de heerlijke koffie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.