Guacamole

guacamole

Yes, voor het eerst in mijn leven zelf guacamole gemaakt en het was echt de lekkerste die ik ooit gegeten heb! Klinkt misschien arrogant, maar het is gewoon zo. Meestal vind ik een guacamole nogal lafjes, kun je net zo goed een avocado prakken. Maar het moet ook niet te overheersend pittig zijn. Mijn guacamole zit er mooi tussen in.

Zoals iedereen wel weet wordt guacamole gemaakt van avocado. Deze vrucht is de afgelopen jaren immens populair geworden. Er zitten veel gezondheidsvoordelen aan avocado. Zo zitten ze boordevol goede vetten, vitamines en vezels. Het is cholesterolverlagend, goed voor de huid en ogen en het vet helpt om goede stoffen uit andere voedingsmiddelen beter op te nemen.

Nadelen aan avocado, nee toch?

Maar er kleven ook nadelen aan avocado’s en daar lijken de gezondheidsfreaks nogal eens blind voor te zijn (wat gek is, want avocado is goed voor de ogen). Door de enorme populariteit neemt de criminaliteit rondom avocado’s ook toe. De vruchten worden vaker gebruikt bij drugssmokkel en criminele bendes terroriseren de avocado boeren.

Ook is er best veel water nodig voor het telen van avocado’s. Het kan dus milieubelastend zijn. En de eiwitten in de groene ‘alligator peer’ kunnen zorgen voor een allergische reactie. Oh, voordat je denkt: “Alligator peer?” Peervormig en de huid van een alligator, dat dus.

Eet bewust

Maar goed, zoals ik altijd zeg: wees je bewust van wat je eet en hoeveel. Een avocado is heel gezond, maar laatst las ik over iemand die per dag minimaal 1 avocado at. Dat is echt megaveel! En al die baksels met avocado erin, die het label ‘gezond’ krijgen… Tja, daar heb ik ook mijn mening over. Bak zo nu en dan eens een brownie met avocado en de andere keer eens met boter. En geniet van beide evenveel en met mate.

Oh, en maak guacamole! Je kunt gaan zoeken naar een goed recept, je kunt ook deze hieronder lezen. Scheelt zoeken, deze is namelijk al perfect!

Wat gaat erin:

  • 250 gram avocado*
  • halve rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • halve rode peper
  • 6 cherry trostomaten
  • 2 eetlepels limoensap
  • paar takjes verse koriander, naar smaak
  • 1/2 theelepel gemalen komijn

Hoe maak je het:

Doe de avocado, ui en knoflook in de keukenmachine en maal grof. Verwijder de zaadjes uit de rode peper. Halveer de tomaatjes en verwijder de zaden. Voeg de peper, tomaten, koriander, komijn en het limoensap toe aan het avocadomengsel en mix tot een redelijk glad geheel.

Lekker als dip bij tortillachips of bij burrito’s.

*Dit zijn ongeveer twee rijpe avocado’s. Ik gebruik echter diepvriesstukjes omdat bij mij avocado’s altijd bruin zijn van binnen of onrijp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.