Bieten stamppot

bietenstamppot

Meestal maak ik recepten speciaal voor mijn blog. Ik zet er zelden gerechten op die al jaren in mijn repertoire zitten. Maar toen ik laatst deze stamppot met bieten aan het maken was dacht ik: “Hij is eigenlijk te lekker om niet te delen.” Dus bij deze.

Mijn man, opa en de kleine moesten even wachten tot we konden eten. Ik moest nog snel een foto maken. Zijn ze inmiddels wel gewend. Mijn man vraagt standaard voor we gaan koken of het gerecht op de foto moet of niet. Haha, ja dat heb je als je samen leeft met een heuse foodblogger.

Kroten

Vroeger aten wij nooit stamppot van bieten. Wij kregen ze altijd gekookt met zilveruitjes. Juk! Oh, en we aten trouwens geen bieten, maar kroten. Of krootjes, zoals wij ze liefkozend noemden. Heel Rotterdams. Krotenkokert!

Kroot is een verbastering van het Franse carotte, wortel. In het Nederlands wordt het gebruikt als aanduiding van een knolgewas. In Vlaanderen is het naargelang de streek synoniem van biet, peen, voederbiet. In een groot deel van Nederland, vooral de Randstad en omgeving, is het synoniem van rode biet. (Wikipedia)

Met Rennie graag!

In deze stamppot zitten geen zilveruitjes. Ik vind die zure dingen echt niet te vreten. Bah! Als ik ze zou moeten eten, dan graag met een tabletje Rennie. Bolletjes maagzuur zijn het.

Maar goed, wat zit er dan wél in? Appeltje, spekje, uitje, kaneel. Matcht perfect bij het zoete van de bieten (en het smaakloze van de aardappel). Try it yourself!

Wat gaat erin (3-4 pers):

  • 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 500 gram voorgekookte bieten
  • 1 ui
  • 1 appel
  • 1 theelepel kaneel
  • 200 gram spekreepjes
  • 100 ml melk
  • klontje boter
  • snuf peper

Hoe maak je het:

Kook de aardappels circa 15 minuten tot ze gaar zijn.  Bak de spekreepjes in een koekenpan tot ze mooi bruin en knapperig zijn, laat uitlekken op een keukenpapiertje. Snijd de bieten, appel en ui in kleine stukjes. De appel kun je schillen, hoeft niet.

Verhit in een wokpan wat olie en fruit de ui aan tot hij lichtbruin kleurt. Voeg dan de bietjes en de appel toe. Doe de kaneel erbij en bak het geheel een minuut of 10 tot het wat zachter wordt.

Giet de aardappels af en voeg de melk, boter en peper toe (het is raadzaam de melk even te verwarmen). Stamp tot een smeuïge puree. Voeg het bietenmengsel en de spekjes toe en meng alles goed door elkaar. Hoppa, klaar is je stamp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.