Stoofpotje met speculaas

stoofpotje met speculaa

Eigenlijk is dit een Vlaamse stoofpot. Maar stoofjes zoals de Vlamingen die maken, daar waag ik mij niet aan. Neemt niet weg dat dit een heerlijk stoofje is, lekker met speculaas!

Onlangs had ik een geweldige gietijzeren pan gekocht. Ik droomde altijd van Le Creuset, maar ik heb geen Creuset geld. Dus het werd er één van BK, de Bourgogne. In een kek blauw kleurtje, staat schitterend in mijn keuken! Ook als ik hem niet gebruik staat hij te shinen op het fornuis. (En omdat ik er verder geen plek voor heb.) Helemaal zelf betaald, als je goed zoekt op internet kun je hem voor een ‘prikkie’ op de kop tikken.

Affligem Dubbel

Zal ik nu verder gaan met het recept. Door het gebrek aan een fatsoenlijke braadpan, is mijn repertoire aan stoofgerechten niet heel breed. Ik had ook nog nooit met bier gekookt, dat haalde de pan niet! In dit gerecht moest donker bier. Ruim begrip. Gelukkig is mijn man speciaalbier kenner. Volgens hem was de Affligem Dubbel, die we toevallig toch nog hadden staan, een prima biertje hier voor. Mooi, aan de slag dus!

Het voordeel aan een stoofgerecht is dat je alles in de pan mikt en de ingrediënten verder hun werk laat doen. Deze stoof hoeft ook geen vijf dagen op te staan, uurtje of anderhalf is voldoende. Typisch een gerecht voor mij dus. En wellicht ook voor jou, probeer maar.

Wat gaat erin (2-3 pers.):

  • ca. 650 gram hamlappen
  • 1 ui
  • 350 ml runderbouillon
  • 1 flesje donker bier (eigenlijk slechts de helft, maar ach)
  • klontje boter (ca. 50 gram)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 3-4 speculaasjes
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 2 eetlepels appelstroop 100%
  • 1-2 eetlepels maïzena
  • paar takjes verse tijm, naar smaak
  • snuf peper

Hoe maak je het:

Snijd de hamlappen in reepjes en snipper de ui. Verhit de boter met olie in de braadpan, fruit de ui glazig en voeg vervolgens het vlees toe met een snuf peper. Bak even aan tot het bruin is.

Giet de bouillon en het bier in de pan. Roer de speculaaskruiden en fijn gehakte tijm erdoor. Als het borrelt zet je het vuur laag en laat je het vlees circa 1 tot 1,5 uur stoven.

Schep het vlees met een schuimspaan op een bord en dek af met aluminiumfolie. Verkruimel de speculaasjes en voeg deze, samen met de appelstroop, toe aan de saus. Is de saus nog niet ingedikt, voeg dan 1 of 2 eetlepels aangelengde maïzena toe. Pureer de saus met een staafmixer. Voeg als laatste het vlees weer toe en roer door.

Serveer met (Vlaamse) friet en een groene salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.