Aubergine rolletjes met ricotta

Italiaans eten, wie is er niet gek op? Pasta, pizza, lasagne… wat is het toch dat het zo lekker maakt? Zijn het de kruiden, de romige sauzen, de knapperige bodems? Ik heb geen idee. Wat ik wel weet is dat alles in Italië zelf veel lekkerder is dan het nagemaakte hier in Nederland. Maar ja, we kunnen niet iedere week naar Italië, dus maken we het lekker zelf. Zoals deze aubergine rolletjes met ricotta.

Met rode pesto

Er zijn vele recepten te vinden voor dit gerecht. De meeste lijken op elkaar, sommige zijn net wat anders. De mijne heeft ook een bijzonder tintje. Althans, dat vind ik. Door de ricotta heb ik namelijk rode pesto geroerd. En niet zomaar rode pesto, nee, zelf gemaakte.

In de meeste recepten wordt het ook geserveerd als borrelhapje. Ik maakte het gewoon als een hoofdgerecht. Lekker met verse papardelle, maar je kunt natuurlijk iedere pasta nemen die je wilt. Wat wel in ieder recept hetzelfde is, is het gebruik van ricotta. Nogal wiedes, anders waren het geen aubergine rolletjes met ricotta.

Geen kaas

Het is trouwens niet echt een kaas, zoals veel mensen denken. Ricotta is een bijproduct. Het is de ‘wei’ die overblijft bij het maken van mozzarella of provolone. Deze wei wordt opnieuw gekookt en zo ontstaat ricotta. De naam betekent zoiets als ‘opnieuw gekookt’ in het Italiaans.

Er zijn best wel veel soorten ricotta, die hier niet erg bekend zijn. De ricotta die je koopt in de supermarkt is zacht, romig en zoetig. Het past perfect bij hartige en zoete gerechten als pasta, desserts en salades. Deze aubergine rolletjes zijn echt een topper!

Wat gaat erin (2-3 pers.):

  • 2 aubergines
  • 250 gram ricotta
  • 3-4 eetlepels rode pesto
  • 3 sneeën wit casinobrood
  • ca. 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • grof gemalen zeezout
  • 250-300 gram verse pasta, bijvoorbeeld papardelle

Hoe maak je het:

Was de aubergines en verwijder kroontje en kont. Snijd ze in lange plakken van circa een halve centimeter. Leg ze op keukenpapier en bestrooi met zout. Laat ze ongeveer een half uur liggen en dep daarna het vocht eraf dat eruit is gekomen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Rooster de boterhammen lichtjes.

Verhit vervolgens wat olie in de koekenpan en bak hierin de plakken aubergine om en om lichtbruin. Laat wederom even uitlekken op keukenpapier.

Meng de ricotta met de pesto. Schep op iedere plak aubergine een beetje van het ricottamengsel en rol ze op. Leg de rolletjes naast elkaar in een ovenschaal.

Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het brood in een keukenmachine. Meng met de Parmezaanse kaas en strooi het over de aubergine rolletjes. Gratineer de schotel voor circa 20 minuten in de oven totdat de bovenkant een beetje bruin kleurt.

Serveer met de pasta (even koken volgens gebruiksaanwijzing natuurlijk) en bestrooi met de pijnboompitten. Een frisse groene salade past hier prima bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.