Spinazie stamppot met gerookte kip

spinazie stamppot

Buiten is het koud en guur, de regen valt met bakken uit de lucht, de blaadjes dwarrelen van de bomen en de snijdende wind zorgt er voor dat je je jas nog wat dichter om je heen slaat. Het is herfst, duidelijk. Je droomt op dit moment maar van één ding: lekker binnen zitten. Verwarming aan, een heerlijke warme drank en een stamppot bij het avondeten. Een stamppot met spinazie bijvoorbeeld.

Mijn jeugdherinneringen aan stamppot zijn niet heel kleurrijk. Veel verder dan boerenkool, zuurkool en hutspot kwamen mijn ouders meestal niet. Bijzonder wel, want we aten allerlei soorten groente die perfect in een stamppot passen: spruitjes, bloemkool, bieten, andijvie… Nu waren de stamppotten thuis al nooit zo geweldig.

Gortdroge stamp met rookworst

Gortdroog waren ze eigenlijk. Er werd namelijk niet gestampt met een beetje melk en/of boter. Nope, aardappels, boerenkool, stamp stamp, stuk rookworst erbij en klaar. Met een beetje geluk kreeg je er nog een lepel vette jus bij. Of een klontje boter, wat je normaal op je brood smeerde.

Bleegh. Ik snap nog steeds niet hoe je je kinderen zo groot kunt brengen. En dat je dat zelf eet ook. Maar ja, dat was de tijd een beetje hè. Ik hoor namelijk van veel leeftijdsgenoten dat zij op dezelfde manier te eten kregen thuis. Gelukkig is dat nu anders.

Typisch Nederlands

Toen ik op mezelf woonde ging ik andere stamppotten ontdekken. Lekker met spruitjes, spekjes, ui en een appeltje. Zuurkool maakte ik in de oven. En andijvie kookte ik niet, maar prakte ik rauw door mijn aardappelpuree. Rookworst kwam er ook niet meer in. Nog steeds niet. Ik vind dat echt één van de smerigste dingen die er bestaat.

Stamppot is typisch Nederlands. Lekker boers en makkelijk alles in één pan plempen, tot gort koken en stampen maar. Ik doe het vaak wel anders. Ik maak van de aardappels echt een lekkere puree met melk en/of boter en een snuf peper of nootmuskaat. De bijbehorende groente wok ik meestal even. Zo ook bij deze spinaziestamppot. Maak hem eens, hij is echt té lekker!

Wat gaat erin (3-4 pers.):

  • 1 kilo kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 500 gram bladspinazie
  • 1 rode paprika
  • 2 gerookte kipfilets
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 1-2 teentjes knoflook
  • ca. 100 ml melk
  • snuf peper

Hoe maak je het:

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Kook de aardappels circa 15 minuten, prik even met een vork of ze gaar zijn en giet af. Verwarm de melk in een pannetje. Stamp de aardappels, samen met de melk en een snuf peper, tot een puree.

Snijd de paprika in reepjes, snipper de knoflook en de kipfilet in stukjes. Verhit wat olie in een wok en laat de spinazie hierin slinken (voeg steeds een beetje toe). Laat even uitlekken in een vergiet en stamp door de aardappelpuree.

Bak ondertussen de paprika en knoflook in de wok. Voeg op het laatst de kipfilet nog even mee. Roer het paprika-kip mengsel door de stamppot en voeg de pijnboompitten toe.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.