Pompoen plaattaart

Ik ben gek op alles met een crusty bodem: pizza, quiche, flammküchen… En sinds kort zit er weer wat nieuws in mijn kookassortiment, namelijk plaattaart. Hmmm, ik heb al meerdere lekkere varianten gemaakt, dus werd het tijd er één te delen. Deze met pompoen is perfect voor de herfst.

Het idee voor deze plaattaart haalde ik van de receptensite van de Lidl. Huh? Jawel. Ik kom wel eens bij deze Duitse grootgrutter. (Duits, het is dus Liedel en niet Liddel, maar dat even terzijde). Mijn weekboodschappen zal ik er nooit doen, maar sommige producten zijn gewoon goed en goedkoop. Zo haal ik er ahornsiroop (klasse A), groente&fruit en skyr.

Het recept op deze website maakt gebruik van bladerdeeg, dat heb ik vervangen door hartige taartdeeg. Ook heb ik het niet besmeerd met spinazie à la crème maar met crème fraîche gemengd met verse pesto. Ook gebruikte ik een ander soort pompoen en andere nootjes. Resultaat: een mega lekkere plaattaart!

Klein tipje: snijd de rode ui niet te fijntjes, die ‘verdwijnt’ helemaal bij het bakken.

Wat gaat erin:

  • 6-7 plakjes hartige taartdeeg
  • circa 1/4 pompoen (ik had de gewone pompoen, flespompoen kan ook, neem dan circa de helft van de pompoen)
  • 1 rode ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 50 gram ongebrande, gemengde noten (macadamia, hazelnoot, cashewnoot)
  • 2-3 eetlepels groene pesto
  • 125 ml crème fraiche
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het deeg uit de vriezer om te ontdooien.

Haal de pitten uit de pompoen, snijd ongeveer 1/6 af en snijd hier plakjes van. Snijd de ui in grove stukken en de puntpaprika in ringen.

Meng de crème fraîche met de pesto. Leg de plakjes deeg op de bakplaat en plak aan elkaar tot één geheel. Smeer het pestomengsel hier over en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Verdeel de pompoen, ui en paprika over de plaattaart. Hak de noten eventueel grof en strooi over de taart.

Schuif in de oven en bak in circa 30 minuten gaar. Serveer met rucola.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.