Nacho ovenschotel

Al jaren ben ik fan van de Mexicaanse keuken. Nou ja, TexMex eigenlijk. Want wat wij hier eten als Mexicaans, kennen ze in Mexico niet. Toch is deze nacho ovenschotel helemaal niet verkeerd!

Mexicaans uit een pakje

Wat genoot ik altijd van heerlijk Mexicaans eten. Burrito’s, taco’s, fajitas, chili con carne. Jum jum. Vooral de pakjes van Knorr waren favoriet. Ik was dan ook razend enthousiast toen ik in 2008 een rondreis ging maken door Mexico en Guatamala. Oh, wat zou ik daar lekker eten!

Onze gids was een Nederlander die met een Mexicaanse was getrouwd en daar inmiddels al járen woonde. Hij stelde aan de groep voor mee te gaan naar restaurants die hij uitkoos. Nou graag, hoef ik niet zelf te zoeken naar al dat lekkere voedsel.

Vers gevangen vis

De eerste dag hadden we een lunch in Tulum, een plaatsje aan de kust. Prachtige witte stranden, blauwe zee en een heerlijk strandtentje. Je kon daar niet kiezen, er stond vis op het menu. Okee… ik was in die tijd een beginnend viseter, maar ik ging er voor. Ik weet werkelijk niet meer wat voor vis het was, maar wel dat dit de lekkerste vis ever was! Echt, ik eet nu regelmatig vis, nooit meer zoiets gehad. De mannen van het strandtentje vingen hem daar vers. Geserveerd met tomatenrijst, zo zalig. Jum jum jum!

Die burrito’s zouden later wel komen, dacht ik. Ondertussen kwamen we iedere dag in de meest bijzondere restaurants. Eén waar het personeel met potten en borden op het hoofd danste en één met een maffe eigenaar die een wedstrijdje tequila drinken deed. Lachen gieren brullen en inmiddels had ik al de lekkerste gerechten op.

Kip uit de grond

Bijzondere gerechten ook. Op een dag moesten we vantevoren kiezen: kip of rund. Ik koos kip. Eenmaal bij het restaurant bleek dat de kip in bananenbladeren onder de grond werd gestoofd op kolen. Gatverdamme! Kon ik nog ruilen voor rund? Gelukkig heb ik dat niet gedaan. Het is de beste kip die ik ooit gegeten heb. Ik denk daar nog vaak aan terug.

Na allerlei andere lekkernijen als bloemkoolsoep, maissoep en een één of ander geweldig broodje met avocado, gingen we dan eindelijk burrito’s eten. Hehe. We zaten aan een lange tafel en er werden grote bakken vlees neer gezet. Pulled beef en pulled pork. Daarbij kwamen hele kleine tortilla pannenkoekjes en een rij van twaalf kleine flesjes, lijkend op tabasco. De flesjes waren genummerd van mild naar ‘pas op je gaat vuurspuwen’ heet. En dat was het. Je kon de pannenkoekjes vullen met het vlees en er wat saus op doen. Echt helemaal geweldig! Ik hield het wel bij de mildere varianten, want als Mexicanen zeggen dat het heet is is het ook echt heet.

Wat is Tex Mex?

Al met al verbleven we aan het einde van de reis nog een paar dagen in een all inclusive resort in Playa del Carmen. En ja hoor, daar at ik dan de welbekende fajitas en tacos. Inmiddels weet ik het verschil wel tussen Mexicaans en Tex Mex. Maar wat is Tex Mex dan precies?

Het is uiteraard een afkorting van Texaans Mexicaans en is ontstaan bij de Tejano’s. Dit zijn mensen van Spaanse en Mexicaanse afkomst die in Texas leven. Heel vroeger hoorde Texas bij Nieuw Spanje. Na een hoop politiek gedoe en landjepik, werd de Republiek Texas in 1836 onafhankelijk. In 1845 werd het ingelijfd door de Verenigde Staten.

De Tex Mex keuken bevat gerechten als de welbekende burritos, enchiladas, chili con carne, guacamole en maakt veel gebruik van ingrediënten als zwarte bonen, maïs en uien. Kruiden die vaak worden gebruikt zijn koriander, komijn en chili.

Inmiddels raken de Mexicaanse keuken en Tex Mex keuken steeds meer met elkaar verwoven. Dus je kunt dit gerecht ook prima Mexicaans noemen hoor, smaakt er niet minder om!

Wat gaat erin (2-3 pers.):

  • 300 gram rundergehakt
  • 175 gram gezeefde tomaten
  • 200 gram sperziebonen
  • 1 rode (of andere kleur) paprika
  • 1 rode (of andere kleur) puntpaprika
  • 1 uitgelekt blikje babymaïs
  • 1 uitgelekt, klein blikje maïskorrels
  • circa 10 cherry tomaten
  • 1 groene Jalapeño peper
  • 75 gram geraspte kaas
  • 3 theelepels Mexicaanse kruiden*
  • 50 gram tortilla chips

Hoe maak je het:

Kook de sperziebonen circa 5 minuten voor. Verwarm de oven op 180 graden en vet een ovenschaal lichtjes in met olie.

Rul het gehakt in een koekenpan en bak de kruiden mee. Snijd de paprika in stukjes en bak deze kort mee. Hak de babymaïs in grove stukken en voeg, samen met de sperziebonen bij. Voeg tevens de gezeefde tomaten en gehalveerde cherrytomaten toe. Verwarm het geheel zo’n vijf minuten.

Giet het mengsel in de ovenschaal. Verwijder de zaadlijst van de puntpaprika en snijd in ringen. Verdeel de helft van de ringen, samen met de helft van de maïskorrels en de helft van de kaas over het gehaktmengsel. Verdeel vervolgens de tortilla chips over de schotel. Over de chips verdeel je de rest van de puntpaprika, maïs en kaas. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd in ringetjes. Leg deze bovenop.

Bak de schotel circa 20 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Serveer met eventueel overgebleven tortilla chips, crème fraîche en/of guacamole.

*Mexicaanse kruiden kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar ik maak ze zelf. Voor deze gebruikte ik deze mix: 2 theelepels paprikapoeder, 1/2 theelepel komijn, 1/2 theelepel oregano, 1/2 theelepel uienpoeder, 1/2 theelepel knoflookpoeder, 1/4 theelepel cayennepeper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.