Rode pesto

rode pesto

Laatst maakte ik een gerecht waar volgens het recept rode pesto doorheen moest. Waar ik vroeger altijd greep naar een potje uit de supermarkt, maak ik het nu gewoon zelf. Echt zo makkelijk en zoveel lekkerder!

Je kunt met rode pesto echt zoveel kanten op. Gewoon lekker op een stokbroodje is een fijne optie. Maar het kan ook door de pasta, in een ovenschotel met bijvoorbeeld aubergine, door een salade, op een cracker of smeer er een tortilla mee in en beleg met kipfilet en rucola, heerlijk!

Authentiek

Mijn rode pesto variant is niet echt volgens het authentieke recept. Maar wat is authentiek? Ik heb, in mijn beste Italiaans, wat authentieke recepten gezocht, maar niemand maakt het hetzelfde. In Nederlandse recepten wordt amper basilicum gebruikt, terwijl ik dat in de Italiaanse recepten wel zie. Alleen gebruiken zij niet altijd pijnboompitten, maar blanke amandelen of walnoten.

Ik maak de pesto als een lui wezen gewoon in de keukenmachine, maar Italianen zweren bij de vijzel. Door de ingrediënten te stampen in een vijzel komen de authentieke smaken beter tot zijn recht. Geloof ik zeker, maar ik heb daar het geduld niet voor. Behalve voor de foto dan 😉

Dus wil je het op zijn Italiaans maken, pak dan je vijzel en neem de tijd. Wil je het op zijn Hollands maken? Lees dan mijn recept. Lekker snel (okee, je moet ‘even’ een paprika grillen) en zo ontzettend lekker!

Wat gaat erin:

  • 120 gram zongedroogde tomaten
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas (of naar smaak)
  • 15 gram verse basilicum
  • olijfolie
  • snuf peper

Hoe maak je het:

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Ontdoe de paprika van steel en pitjes en snijd in grove plakken. Gril de paprika in een grillpan of in de oven. Geen grillpan en/of geen tijd? Dan even zachtjes bakken in een droge koekenpan (smaak is wel minder). De knoflook kun je rauw verwerken, echter wordt de smaak beter als je het even aan fruit in wat olijfolie of als je de teentjes poft in de oven.

Doe de zongedroogde tomaten, paprika, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, basilicum en peper in de keukenmachine. Giet er een scheutje olie bij. Mix het geheel tot een redelijk gladde massa. Er moeten geen grove stukken meer in zitten, maar helemaal glad hoeft ook niet. Is de pesto iets te droog, doe er dan wat olijfolie bij.

Je kunt de pesto bewaren in de koelkast. Doe het dan wel in een goed afgesloten pot en zorg dat er een klein laagje olie op staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.