Inspiratiekoekjes

Paaskoekjes met chocolade eitjes

Iedereen heeft wel een achilleshiel als het op eten aankomt. Dat noem je dan een guilty pleasure. Het is namelijk prima om in je gezonde levensstijl zo nu en dan te genieten van iets heel lekkers, ongeacht of dat vol zit met calorieën en vet. Mijn guilty pleasures zijn koekjes. Liefst koekjes met chocola, zoals oreo’s, maar ook café noir koekjes zijn bij mij niet veilig.

Onlangs bakte ik voor het eerst in mijn volwassen leven zelf koekjes (ja, met chocola). Totaal niet goed voor mijn gezonde levensstijl, maar gek genoeg bleken deze koekjes een enorme inspiratiebron voor mij om door te zetten met mijn gezonde levensstijl. Ik zal je vertellen hoe dat kan.

Pakjes en zakjes

Mijn bak- en kookcarrière begon, zoals bij velen denk ik, met pakjes en zakjes. Lekker kant en klaar, gooi alles door elkaar, kan niet mislukken. Toen ik stopte met het koken uit pakjes en zakjes merkte ik al hoe lekker, gezond en makkelijk je kunt koken met pure ingrediënten. Zo was dat ook met de koekjes die ik vandeweek bakte. Ik vond via Instagram een recept voor paaskoekjes en aangezien ik wat familie over de vloer kreeg, leek dit me wel een mooi moment om eens te proberen of ik ook kan bakken zonder kant en klare mix. De ingrediënten voor koekjes zijn vrij algemeen (boter, bloem, suiker) en dus had ik al een deel in huis en haalde ik de rest simpel bij de supermarkt.

En bij die ingrediënten begint het dan al: 150 gram roomboter, 100 gram basterdsuiker, 125 gram poedersuiker…. Oeps. Dit zit dus in koekjes. Koekjes waarvan ik er in een onbewaakt moment rustig tien kon eten. En dan had ik bij de supermarkt ook nog eens van die leuke hagelslag gehaald die precies paste bij mijn paaskoekjes. Ik durfde echt niet op de ingrediëntenlijst daarvan te kijken.

Als je bewust bezig gaat met koken en bakken merk je eigenlijk wat je allemaal in een gerecht stopt en vooral ook: wat je eruit kunt laten of kunt vervangen door gezondere keuzes. Ik heb geleerd veel bewuster om te gaan met eten. En ik leer steeds meer smaakmakers kennen die niet bestaan uit voorgeprepareerde zakjes en pakjes vol geraffineerde suikers, vetten en zout.

Gewoon doen

Denk je: ‘ja, leuk opgeschreven, maar dat ik kan niet; koken of nieuwe smaken ontdekken’? Ik dacht dit namelijk ook altijd als ik de blogs las van de mensen door wie ik mij laat inspireren. Maar wat is nu de truc? Ga het gewoon doen. Probeer die recepten na te maken. Zoek uit welke ingrediënten in recepten je kunt vervangen. Proef, ruik en ervaar!

Ik klink nu als een goeroe. Dat ben ik niet. Ook ik ben nog lerende. Maar het is zo fijn om te ontdekken dat ik wél smaken kan proeven (ik dacht altijd dat ik dat niet kon want ik ben opgevoed met alleen zout en suiker als smaakmakers), dat recepten lukken (ja, er gaat ook nog voldoende mis) en dat gezond eten gewoon écht lekker kan zijn.

En… last but not least. Geniet als je je toch eens overgeeft aan zo’n guilty pleasure. Want dat mag gewoon zo nu en dan, doe het alleen met mate. Als ik het kan, kan jij het ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.