Witlof stamppot

witlof stamppot

Witlof schijnt tegenwoordig een stuk minder populair te zijn in Nederland dan vroeger. Jongeren eten het niet graag. Ik snap dat wel, zoals ik thuis witlof kreeg, hoef ik het ook niet. En met ham en kaas uit de oven kennen we nu ook inmiddels wel. Maar het stronkje heeft zoveel meer mogelijkheden! Om te beginnen dit simpele stamppotje.

Brussels lof of witloof, zoals witlof ook wel wordt genoemd, staat bekend om zijn bittere smaak. Je moet het dus niet tot snot koken en mengen met een maïzena papje (nee, echt niet lieve ouders en grootouders). Dan zit je een bittere, verder smaakloze, weeïge substantie naar binnen te werken. Bah!

Minder bitter

Tegenwoordig wordt witlof bij de kweek al een stuk minder bitter gemaakt. Er zijn zelfs soorten die helemaal niet meer bitter zijn. Ik vind het bittere wel meevallen. Zolang je de harde kern er maar uit haalt, valt het best mee. Witlof staat nog steeds in de top 10 van meest gegeten groente in Nederland, dus het gaat met een paar lekkere recepten vast lukken het omhoog te krijgen in de ranking.

In de zomer eet ik witlof rauw en maak er een fijne salade van. Of ik meng het door een salade heen. Geeft net ff die frisse, knapperige bite. In de winter maak ik er een quiche van, roerbak ik het, mik het door een ovenschotel of in een stamppot. Deze stamppot is lekker klassiek, met ham en kaas. Niet teveel van eten, de kaas zorgt best voor wat calorieën, maar vooral van genieten!

Wat gaat erin (2-3 pers.):

  • 4 à 5 stronken witlof
  • 600 gram kruimige aardappelen
  • 1 ui
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 150 gram beenham reepjes
  • 100 gram geraspte (oude) kaas
  • scheutje melk
  • paar takjes verse tijm (of dragon)
  • handje walnoten of pecannoten
  • snuf peper

Hoe maak je het:

Schil de aardappels en kook ze in circa 15-20 minuten gaar. Stamp de aardappels fijn met een scheutje melk, de kaas en wat peper.

Snipper de ui en knoflook. Verhit wat olie in een wokpan en fruit de ui en knoflook hierin aan. Voeg eventueel de hamreepjes toe.

Maak de witlof schoon, verwijder de harde kern, halveer ze en snijd in smalle reepjes. Voeg de witlof bij de ui en wok het, samen met een snuf peper en fijngehakte tijm, een paar minuten tot het slinkt.

Roer de witlof en beenham reepjes door de aardappelpuree. Verdeel over borden. Hak de noten grof en strooi deze over de stamppot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.