Kip Tikka Masala

kip tikka masala

Laatst maakte ik een snelle versie van kip tikka masala uit een simpel kookboek. Mwah…. was geen succes. Het internet en kookboeken staan vol met recepten voor deze heerlijke curry, maar geen één is hetzelfde. Ach, dan kan ik ook nog wel een recept toevoegen aan het world wide web…

Het grappige aan dit gerecht is dat het waarschijnlijk geen Indiaas recept is, maar Brits. De bereidingswijze is dan wel authentiek Indiaas (gemarineerde kipstukjes aan spiesen roosteren in een tandoor/oven) maar de masala saus schijnt in Glasgow ontstaan te zijn. Nu zijn ook daar weer twijfels over hoor, maar ik vind het verhaal erachter best leuk.

Droge kip tikka

Ergens begin jaren ’70 bestelde een buschauffeur een ‘chicken tikka’ in het Indiase restaurant Shish Mahal. Hij vond echter het gerecht dat hem geserveerd werd veel te droog en stuurde het terug. Hij meende dat vlees nu eenmaal saus nodig had.

De Pakistaanse chefkok  Ali Ahmed Aslam trok een blik soep open, gooide daar wat yoghurt en kruiden bij en serveerde het opnieuw uit. De buschauffeur genoot er zo van dat hij regelmatig terugkwam met zijn vrienden.

Dit verhaal werd verteld door de zoon van de chefkok in een Brits kookprogramma op televisie. En ja, dan moet je het maar geloven.

Politiek geneuzel

Het Britse parlementslid Mohammad Sarwar verzocht de Britse regering in 2009 te bevorderen dat dit gerecht de status van EU Protected Designation of Origin zou krijgen. De motie werd niet in stemming gebracht.

Wat een gedoe om een gerecht. Het is gewoon lekker, wie het ook heeft uitgevonden. Mijn recept is gebaseerd op een Brits recept, dat dan weer wel. Echt een toppertje als je het mij vraagt! Let wel: neem de tijd voor dit gerecht, hoe langer je de kip marineert, hoe beter!

Wat gaat erin (2-3 pers.):

Marinade:

  • circa 350 gram kip(dij)filet, in stukken van 3×3 cm
  • 1½ eetlepel citroensap
  • 1 duimpje gember, geschild en geraspt
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper (of iets minder als je niet zo van pittig houdt)
  • 1 theelepel garam masala
  • 3 eetlepels crème fraiche
  • snufje zout

Saus:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 duimpje gember, geschild en geraspt
  • 3 teentjes knoflook, geraspt
  • 1/2 eetlepel gemalen koriander
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel cayennepeper (of iets minder als je niet zo van pittig houdt)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel garam masala
  • 2-4 eetlepels yoghurt (of kwark)
  • half blik gepelde tomaten
  • 150 ml kippenbouillon
  • verse koriander, naar smaak

Hoe maak je het:

Begin met de marinade. Doe de stukken kip in een kom. Prik een beetje in de kip met de punt van een mes en wrijf ze in met een snuf zout en het citroensap. Laat even een kwartiertje intrekken.

Maak ondertussen de rest van de marinade.  Meng in een kom de crème fraîche met de gember, knoflook, komijn, paprikapoeder, cayennepeper en garam masala. Voeg de marinade bij de kip en roer goed door. Dek de kom af met folie en zet in de koelkast voor minimaal 6 uur (langer is zeker aan te bevelen).

Verhit wat olie in een hapjespan en bak de ui lichtbruin. Voeg vervolgens de knoflook en gember toe en bak deze een minuut mee. Meng de gemalen koriander, kurkuma, cayennepeper, paprikapoeder en garam masala er door en voeg al roerend lepel voor lepel de yoghurt toe. (Ik ben niet zo van de saus, dus ik gebruik 2 eetlepels, maar hoe meer yoghurt, hoe meer saus.) Bak de tomaten nog even mee en voeg als laatste de bouillon toe. Zet het vuur laag en laat ongeveer 20 minuten pruttelen.

Ondertussen zet je de grill van de oven aan, rijg je de kip aan spiesen en grill je ze in circa 6 minuten per zijde gaar. Je kunt ook een grillpan gebruiken of de stukken kip gewoon in de pan bakken.

Hak de verse koriander fijn en roer deze op het laatst door de saus. Voeg tevens de kip toe.

Serveer de kip tikka masala met naanbrood of (noten)rijst. Lekker met een salade of groene groenten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.