Kip Tandoori

Toen ik ooit begon met ‘koken’ was mijn succesgerecht Kip Tandoori. Jawel, die uit het welbekende pakje! Man, man, man, wat vond ik die lekker. Hmmm, die fijne saus en die kruidige smaak! Door de jaren heen begon het me echter steeds meer tegen te staan. Zo’n pakje hield niks anders in dan een zakje kruiden met heel veel zout en suiker. Tijd om het zelf te maken. En dan ook gewoon op de originele manier.

Kip uit de tandoor

Hoe ik dat bedoel, op de originele manier? Heel simpel. De kip tandoori zoals firma Knorr hem verkoopt heeft helemaal niks te maken met echte kip tandoori. De naam verwijst namelijk naar de bereidingswijze: kip uit de tandoor. Een tandoor is een oven uit de Indiase keuken. De werking is hetzelfde als een steenoven, alleen zit de opening aan de bovenkant. Bij kip tandoori wordt het vlees aan spiesen geregen en geroosterd boven het houtskool.

Zoek je dus een recept om de Knorr kip tandoori te maken, maar dan zónder die zoute zakjes, dan moet je echt even verder zoeken. Deze variant is authentieker en een stuk minder calorierijk, want geen saus.

Marineren

Neem de tijd om de kip te laten marineren. Hoe langer de marinade in kan trekken, hoe beter de smaak. Firma Knorr hanteert 8 tot 10 minuten om te marineren. Dan kun je het net zo goed niet doen. Je kippetje moet wel de tijd krijgen om de marinade in zich op te nemen. Het trekt er natuurlijk niet helemaal in, maar de marinade hecht zich wel aan het vlees en dat merk je bij het bakken en eten. Bij kip is minimaal drie uur echt wel een vereiste. Ik legde de kip ’s ochtends in de marinade, het kan ook de avond er voor.

Wat gaat erin (2-3 pers.):

Marinade:

  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 1 duimpje gember, geschild en geraspt
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel cayennepeper

Kip:

  • ca. 600 gram kipdijfilet
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 3 eetlepels citroensap

Rijst:

  • 250 gram basmatirijst
  • 1 (rode) ui, gesnipperd
  • 2 theelepels kurkuma

Hoe maak je het:

Kook de rijst volgens de verpakking en laat het helemaal afkoelen. Dan bakt het straks beter.

Doe de rode ui, het paprikapoeder en citroensap in een kom. Maak kleine sneetjes in het kippenvlees (ongeveer drie per stuk) en meng de kip door het uimengsel. Laat ongeveer tien minuten staan.

In een andere kom roer je de yoghurt met de gember, knoflook en specerijen. Meng dit door het kipmengsel. Dek de schaal goed af en zet het voor minimaal drie uur in de koelkast. Hoe langer hoe beter, dus maak het ’s ochtends of de avond van te voren.

Zet de grill van je oven aan, rijg de kip aan spiesen of leg ze op een grillrooster. Zorg dat je er een bakplaat met aluminiumfolie onder legt tegen het lekken. Je kunt ook een grill- of koekenpan gebruiken. Of de barbecue. Smeer de kip lichtjes in met olie en grill ze voor circa 8 minuten aan iedere zijde tot ze goed gaar zijn.

Ondertussen verhit je wat olie in een wokpan en fruit je de ui glazig en lichtbruin. Voeg de rijst en kurkuma toe en bak voor een aantal minuten.

Serveer de kip met de rijst en eventueel een frisse salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.