Speculaaskruiden

speculaaskruiden

Speculaas is een typische Nederlandse lekkernij. Het hele jaar door snaaien we speculaasjes bij de koffie of thee, maar zo richting december vreten we ons het ongans eraan. Speculaas zelf maken heb ik nog niet gedaan. Wel maak ik mijn speculaaskruiden zelf. Super makkelijk.

Het enige wat nogal een ‘ding’ is bij het maken van speculaaskruiden is de samenstelling ervan. Ga er maar eens recepten van zoeken. Meestal wordt het in één pot gemikt met koekkruiden. En als er alleen speculaaskruiden worden gemaakt is de ingrediëntenlijst ook nooit hetzelfde.

Kaneel

De specerij die wel altijd gebruikt wordt is kaneel. Daar bestaat het grootste deel van speculaaskruiden ook uit. Verder vind je vooral: nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, witte peper, kardemom, anijszaad, korianderzaad, piment en foelie.

Maar welke moet je nu bij elkaar mengen om de juiste speculaaskruiden te krijgen? Tja, dat is maar net waar je eigen voorkeur naar uit gaat. zo is het zo’n beetje bij ieder kruidenmengsel.

Beetje pit en wat milder

Ik heb twee varianten gemaakt; één met een beetje pit en een wat mildere versie. Ik maak gebruik van grammen, om de juiste hoeveelheden te krijgen. Hiervoor heb ik een speciaal weegschaaltje. Kun je lastig zulke lage hoeveelheden grammen wegen? Ga er dan van uit dat 3 gram specerij ongeveer 1 theelepel is. Ik ga uit van de gemalen variant.

Speculaaskruiden

  • 15 gram kaneel
  • 2 gram kruidnagel
  • 2 gram nootmuskaat
  • 1 gram witte peper
  • 1 gram gemberpoeder
  • 1/2 gram kardemom
  • 1/2 gram piment

Speculaaskruiden mild

  • 20 gram kaneel
  • 5 gram kruidnagel
  • 5 gram foelie
  • 2 gram gemberpoeder
  • 1 gram kardemom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.