Pumpkin spice muffins

Op 31 oktober is het Halloween. Een feest dat steeds vaker ook in Nederland gevierd wordt. Maar wat houdt Halloween nu precies in? Ik geef je een klein geschiedenislesje. Oh, en een recept voor heerlijke pumpkin spice muffins!

Feesten, wij mensen zijn er goed in. Al sinds mensenheugenis grijpen we het wisselen van de seizoenen aan om een feestje te bouwen. Halloween is ook zo’n moment dat van oudsher gevierd wordt. Wij kennen de moderne versie die de laatste jaren vanuit met name de VS is komen overwaaien: griezelige verkleedpartijen, slechte films en kinderen die langs de deuren gaan om onzalige hoeveelheden snoep te scoren. Gezellig vermaak voor iedereen, maar Halloween kent een serieuze geschiedenis die duizenden jaren terug gaat.

Het Keltische Samhain

Het feest valt qua timing precies samen met het van oudsher Keltische festival Samhain, bedoeld om het einde van de zomer, het binnenhalen van de oogst en het begin van de winter te markeren.

De Kelten vormden een kleurrijke verzameling volkeren met veel gemeenschappelijke culturele elementen. Een paar eeuwen voor het begin van onze jaartelling vond je ze in zo’n beetje heel Europa. Kelten waren echter geen bonkige baardmannen met grote helmen die ergens in een donker eikenbos gebroederlijk maretak zaten te roken met de greatest hits van Enya op de speakers. Het was een hoogontwikkelde beschaving. Ze schreven alleen bijna nooit iets op en bouwden ook geen stenen huizen, dus tegenwoordig heeft bijna niemand meer van ze gehoord.

Ongezellig gespuis

Terug naar Halloween dan. De vroegste informatie die we hebben over Samhain komt van Christelijke monniken die in de Middeleeuwen de volksverhalen in Ierland optekenden. Behalve een hoop grof geweld, vuur, ontploffingen en helden met toversperen is het overheersende thema toch wel de onderwereld. Op elke Samhain, dat in de nacht van 31 oktober op 1 november gevierd wordt, staan de poorten van de onderwereld open. Wat dat precies betekent, wisselt per traditie. Duidelijk is wel dat er een hoop ongezellig gespuis aan te pas komt.

Trick or treat!

Open huis in de onderwereld betekent ook een kans voor de doden om van zich te laten horen. En je zult begrijpen dat zoiets voor sommigen een reden kan zijn voor een feestje, maar dat lang niet iedereen zit te springen om bovennatuurlijk bezoek. Om lang verloren schoonmoeders toch een beetje op afstand te houden en de dood in het algemeen nog een tijdje te ontlopen, ontstond rondom Samhain een bonte verzameling rituelen met het brengen van offers als gemeenschappelijk kenmerk. Trick or treat!

Halloween is de latere, Christelijke benaming voor wat in feite gewoon nog steeds Samhain is. Halloween, een verbastering is van All Hallows’ Eve, is in de vroeg-Christelijke traditie bedoeld om de heiligen, martelaren en doden te eren. Zoek de verschillen…

Maar goed, het is dus geen commercieel gedoe dat bedacht is door bedrijven om geld te verdienen. Ja, het wordt flink uitgebuit in de commerciële wereld, maar dat is wat anders. Ik buit het ook lekker uit, door heerlijke muffins te maken. Vind je vast niet erg.

Wat gaat erin (6 muffins):

Muffins:

 • 100 gram havermeel
 • 50 gram amandelmeel
 • 3 theelepels pumpkin spice
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 100 gram appelmoes (ongezoet)
 • 100 gram pompoenpuree
 • 2 eetlepels kwark
 • 2 eieren
 • 50 gram rozijnen

Topping:

 • 200 gram roomkaas (ik gebruik Philadelphia light)
 • 2 theelepels honing
 • 1 theelepel kardemom

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Plaats papieren vormpjes in je muffinvorm of vet hem in.

Meng het havermeel, amandelmeel, bakpoeder en de pumpkin spice in een kom. Voeg hierbij de eieren en meng goed. Vervolgens voeg je de appelmoes, pompoenpuree en kwark toe. Ook dit meng je goed door. Als laatste spatel je de rozijnen door het beslag.

Verdeel het beslag over de muffinvormpjes, zet de vorm in de oven en bak in circa 25 minuten gaar. Laat de muffins goed afkoelen op een rooster.

Meng de roomkaas met de honing en kardemom en verdeel dit over de muffins (kan met een spuitzak of een lepel).

De Halloween-spinnen maakte ik van Oreo koekjes en dropveter. de oogjes zijn van gesmolten witte en pure chocola.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.