Scrambled pancakes

scrambled pancakes

Dat ik gek ben op pannenkoeken mag geen geheim zijn. Vooral op zondagochtend gaan er nog wel eens een paar in als ontbijt. Toen ik laatst roerei aan het maken was dacht ik: “zou dit ook met pannenkoeken kunnen?”

Mijn man is de pannenkoekenkok in dit huishouden. Ik kan wel pannenkoeken bakken, maar ik heb er het geduld niet voor. Op een zondagochtend kwam ik met mijn idee aanzetten om de pannenkoeken te ‘roeren’ net als eieren. Even werd ik vreemd aangekeken, maar mijn man is wel wat van mij gewend en dus werd de koekenpan op het vuur gezet.

Of nee, we kozen voor de wok. Niet onze brute aluminium wok, maar die laffe van Tefal. Een pan met hoge randen leek ons wel een goed idee. Het beslag werd gemaakt volgens dit recept en voorzichtig goten we wat olie in de pan en daarna een lepel beslag.

Ongeduldige kleuter

Nu lijkt het net of we alles samen uitvoeren. Het gaat ongeveer zo: mijn man voert alles uit en ik sta er als een ongeduldige kleuter omheen te springen. “Is het al klaar? Lukt het? Hoe doe je dat?” Ik zou er strontchagrijnig van worden, maar mijn wederhelft niet. Wel op het moment dat er iets teveel beslag in de pan zit en het één grote, plakkende blob wordt. Maar een scheutje olie erbij en alles gaat weer de goede kant op.

Ondertussen ben ik bezig met een uitprobeersel in de oven en bedenk ik hoe we de scrambled pancakes op de foto kunnen zetten. De eerste batch ligt af te koelen, en is al half opgesnoept door mij, maar als ik de tweede lading zie, vind ik die mooier voor de foto.

Chaotisch ochtendritueel

Okee, die snel in het schaaltje. Au, heet! Ondertussen begint mijn man aan schep drie, besluit onze dreumes dat onze keuken véél leuker is dan zijn speelkeukentje en begint de oven te piepen. Whaaa, zo gaat het altijd. Maar uiteindelijk zitten we vijf minuten later met onze pannenkoeken aan tafel, staat de bakplaat uit te dampen op het aanrecht, pronkt er een mooie foto op de camera en smult onze kleine lekker mee.

Heb je ook zin in zo’n ochtendritueel of alleen in scrambled pancakes? Ik adviseer alleen het laatste en heb hier het recept voor je.

Wat gaat erin (4 pers.):

  • 200 gram speltbloem
  • 60 gram boekweitmeel
  • 600 ml melk
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • olie om in te bakken (ik gebruik zonnebloemolie)

Hoe maak je het:

Doe de bloem en het boekweitmeel in de mengkom van je mixer. Omdat het beslag nogal snel gaat klonteren, is het verstandig om de bloem en het boekweitmeel te zeven voordat je het gaat mixen. Voeg de eieren toe en laat, terwijl je de melk langzaam aan het beslag toevoegt, de mixer er een glad beslag van kloppen.

Verhit wat olie in een pan en giet hierin een lepel beslag alsof je een gewone pannenkoek maakt. Zorg dat het vuur middelhoog staat en wacht tot de pannenkoek aan de zijkanten begint te stollen. Zet dan je spatel erin en roer alles door elkaar, net alsof je roerei maakt. Blijf een beetje roeren tot het beslag een beetje bruin kleurt en gaar is.

Lekker met fruit en poedersuiker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.