Gebakken peren uit de oven

Eén van de lekkerste vruchten vind ik toch wel de peer. Helaas is dit fruit met zijn ronde heupjes niet echt handig om zo uit de hand te eten. Maar zo eet ik fruit toch al zelden. Peertjes zijn heerlijk in stukjes door de granola, geblenderd in een sapje of gebakken in oven.

De Migo peer is een redelijk nieuwe peer en deze schijn je wel uit de hand te kunnen eten. Hij is gladder dan de Conference peer, net zo sappig, maar hij lekt niet als je er een flinke hap in zet. Dus geen geklieder en geplak van het sap dat over je handen en je kleding loopt.

Met de gebakken peren zitten

Maar zoals ik al zei eet ik zelden fruit ‘uit het vuistje’. Ik zit liever met de gebakken peren. Hmm, lekker warm en zacht, gekarameliseerd met maple syrup. Waar komt de term “Met de gebakken peren zitten” eigenlijk vandaan? Ik vind dat namelijk helemaal niet erg!

Wie met de gebakken peren zit, heeft te maken met onaangename gevolgen van eerdere gebeurtenissen. Deze uitdrukking betekent namelijk ‘ergens voor moeten opdraaien’, ‘op de blaren moeten zitten’, ‘in moeilijkheden zitten’.

Gebakken peren waren vroeger een bekende lekkernij. Met de gebakken peren zitten gaat terug op de situatie dat je heerlijk gekookt hebt, maar dat je gasten niet komen opdagen. Ze laten je dus zomaar zitten met je heerlijke gerecht. (Onze Taal)

Nou, weten we dat ook weer. Ik begrijp niet helemaal waarom je in de moeilijkheden zit als iemand niet op komt dagen terwijl je peren hebt gebakken, meer voor mij! En heden ten dage zijn gebakken peren toch nog steeds een lekkernij? Maak dit recept maar eens.

Wat gaat erin:

  • 2 stevige peren (ik gebruikte Migo)
  • 50 ml maple syrup
  • 1 + 1/4 theelepel vanille extract
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 100 gram roomkaas (Philadelphia Light)
  • 1/4 theelepel honing

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Snijd de peren doormidden en verwijder de bloem en het klokhuis (met een meloen- of theelepeltje). Leg de peren met het vruchtvlees naar boven op de bakplaat (Snijd van de achterkant een klein stukje af zodat de peer recht blijft liggen.) Strooi de kaneel over de peren. Meng 1 theelepel vanille extract met de maple syrup en smeer het vruchtvlees van de peren hiermee in. Schuif de bakplaat in de oven en bak de peren in circa 25 minuten zacht. Zet de rest van de maple syrup even in de koelkast.

Laat ze na het bakken even afkoelen en meng ondertussen de roomkaas met het restant vanille extract en de honing. Leg de peren op een bord en besprenkel met de resterende maple syrup. Vul de uitgeholde klokhuizen met de roomkaas. Besprenkel met granola, chocoladesnippers of geroosterd amandelschaafsel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.