Granola uit de pan

Meestal maak ik mijn granola zelf, in de oven. Maar soms is mijn leven een chaos en sta ik ’s ochtends voor het voldongen feit dat er geen granola meer is. Kant-en-klare variaties heb ik tot in den treure geprobeerd, zonder succes. Dus nu sta ik op zo’n ochtend in de pan te roeren. En geloof me, granola uit de pan is zo’n feest!

Het is dat ik er ’s ochtends vaak weinig tijd voor heb en geen zin heb om te kokkerellen, anders at ik iedere dag granola uit de pan! Het is zoveel lekkerder dan uit de oven! En dat is heel wat, aangezien mijn homemade granola uit de oven al de lekkerste ever is…

Caution… hot!

Je leest op veel blogs dat het zo makkelijk is en supersnel, voor als je haast hebt ’s ochtends. Dat is het niet. Ja het is makkelijk, maar dat is de variant uit de oven ook. Het is niet handiger of sneller wanneer je haast hebt ’s ochtends. Dan kun je beter een pot klaar hebben staan. Ja okeee, het is sneller dan dat je de hele oven aan moet slingeren, maar verder… nee. Het duurt namelijk even voor alles lekker roostert en daarna is het bloedheet. Dat mik je echt niet ff in je kwark hoor!

Maar goed. Ben je net zo’n dodo als ik en is plannen soms een ding, maak het dan in de pan ’s ochtends. Ik zal hieronder het recept voor je oplepelen. Alhoewel, recept is het nauwelijks te noemen. Ik doe het ook volledig uit de losse pols.

Wat zit erin (2 pers.):

  • circa 50 gram havervlokken (havermout kan ook)
  • circa 25-50 gram ongezouten noten (eventueel grof gehakt)
  • circa 25 gram pompoen- en zonnebloempitten
  • 1 theelepel specerijen naar keuze (kaneel, koekkruiden, pumpkin spice…)
  • 1 eetlepel maple syrup (of honing, agavesiroop)

Hoe maak je het:

Zet een droge koekenpan op het vuur. Gooi hierin de havervlokken en noten. Rooster dit een minuut of vijf en doe dan ook de pitten erbij. Rooster nog ongeveer vijf minuten door tot de vlokken mooi bruin kleuren. Zet het vuur uit. Strooi de specerijen erover en roer goed door. Als laatste doe je de maple syrup erbij. Ook dit roer je goed door. Laat het afkoelen in de pan (als je veel haast hebt op een bord). De maple syrup gaat heerlijk karameliseren en dat geeft een goddelijke smaak en knapperige bite!

Mocht je wat overhouden, bewaar dat dan in een luchtdichte pot voor de volgende dag (of om tussendoor te snoepen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.