Stoofpeertjes in bessensap

Vroeger kwamen stoofpeertjes bij ons alleen op tafel met de Kerst. Ik was er toen al helemaal gek op. Mijn moeder kookte zelden, maar dan wel. Hoe ze ze maakte weet ik niet, op een gegeven moment kwamen ze gewoon uit pot en die waren ook prima. Ik hield het aan als traditie, maar nu ik weet hoe ik ze zelf moet maken, staan ze al veel eerder op het menu!

In één van mijn vorige blogs vertelde ik al dat mijn man deze peertjes van een collega kreeg. Nu moest ik er wel wat mee doen natuurlijk. En dat vond ik een leuke uitdaging! Eerst deed ik ze in stukjes, omdat ik ergens las dat St. Remy peertjes niet in zijn geheel kunnen worden gestoofd. Maar omdat ik graag een rijsttoetje wilde maken met hele peertjes, stoofde ik ze toch in zijn geheel.

Duo penotti peren

En dat ging prima! Wat ik wel nog leerde is dat St. Remy peren het vocht minder sterk opnemen en dus niet zo mooi donkerrood kleuren. Dat was ook duidelijk te zien aan mijn duo penotti peren!

Oh en ik leerde dat suiker niet per sé nodig is. Ik gebruikte honing en dat maakt het ook prima zoet. Wel in combinatie met bessensap dan. Waarschijnlijk krijg je met wijn een heel andere smaak zonder geraffineerde suiker. Hmmm, ik heb weer wat uit te proberen geloof ik, haha!

Wat gaat erin (4-6 peertjes):

  • circa 4 tot 6 stoofperen
  • 175 ml bessensap (neem een zo puur mogelijke, met natuurlijke suikers)
  • 175 ml water
  • 1 of 2 kaneelstokjes
  • 1 steranijs
  • 2 eetlepels honing

Hoe maak je het:

Schil de peertjes, maar laat het steeltje eraan. Snijd aan de onderkant de bloem weg en zet de peren rechtop in een pan. Giet hierover het bessensap en water. Zet de pan op het vuur en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en voeg je de honing, steranijs en kaneel toe. Laat de peren op laag vuur circa twee uur stoven tot ze zacht zijn.

Als ze klaar zijn haal je de peertjes eruit en giet je nog wat van het vocht over de peertjes heen, worden ze extra lekker van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.