Melanzane di Parmigiana

melanzane di parmigiana

Melanzane di Parmigiana of Melanzane alla Parmigiana…. als je hier recepten van zoekt op het internet geeft iedereen er een andere naam aan. Mijn Italiaans is niet al te best, mijn smaakpapillen zijn prima. Deze aubergineschotel met Parmezaanse kaas is werkelijk een feest op tafel (en in je mond)!

Laatst had ik vreselijk trek in aubergine. Kan je wel eens hebben hè. Niet specifiek aubergine, maar meer een ovengerecht met deze paarse pracht. Hmmm, dat lekkere, zachte vruchtvlees, gecombineerd met mozzarella en tomaten, jum! En dus kwam dit gerecht bij me naar boven. Een zalige ovenschotel. Kost even tijd, maar is verder best simpel om te maken.

Eet geen rauwe aubergine

Aubergine is een paarse, peervormige vruchtgroente die veel toepassingen kent in de keuken. De aubergineplant is een nachtschadeachtige, net zoals bijvoorbeeld aardappel, paprika en tomaat. We eten de rijpe vrucht van de plant. De rest, waaronder de bloemen en bladeren, bevat kleine hoeveelheden van de giftige stof solanine. Die kun je dus ook beter niet eten, net zoals bijvoorbeeld een groene tomaat of een groene aardappel. Ook kun je de aubergine niet rauw eten.

Hier in Nederland maken wij het meest gebruik van de paarse aubergine met glanzende schil. Deze heeft een vrij neutrale smaak. Het vruchtvlees is sponsachtig.  Dankzij de neutrale smaak en het sponzige vruchtvlees is aubergine goed te combineren met tal van kruiden en andere smaken.

Eggplant

Er zijn, naast de glanzende, paarse variant, nog meerdere soorten op de markt. Zo kennen wij hier ook een witte en een gestreepte variant. Ook zijn aubergines er in bolvorm, waardoor ze ook wel eierplant (eggplant) genoemd worden.

Tot zover een klein lesje over aubergines. Deze paarse vriend doet het prima in Mediterrane gerechten, zoals dus deze met Parmezaanse kaas.

Wat gaat erin (2 pers.):

  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 bol mozzarella
  • blokje van ca. 50 gram Parmezaanse kaas
  • 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden (o.a. rozemarijn, oregano)
  • 2 takjes basilicum

Hoe maak je het:

Snipper de ui en knoflook. Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook aan. Giet vervolgens de tomatenblokjes erbij en voeg de Italiaanse kruiden toe. Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen zodat de saus indikt. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.

Snijd de aubergine in plakken van 1 centimeter dik. Bak de plakken in een droge koekenpan om en om 5 minuten tot ze een beetje bruinen. Snijd de mozzarella in plakjes en scheur de basilicumblaadjes in stukjes.

Neem een ovenschaal en begin met een laagje tomatenmengsel. Strooi hierover de helft van de basilicum. Leg hierop de plakken aubergine en daarop de mozzarella (beetje op de naden van de plakjes aubergine). Herhaal dit nogmaals, dus laagje tomaat met basilicum, laagje aubergine, laagje mozzarella. Rasp de Parmezaanse kaas boven de schotel.

Bak het geheel circa 20 minuten in de oven. Serveer met ciabatta, verse pasta of gnocchi.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.