Groentequiche

groentequiche

Op Instagram lees ik altijd van mensen dat ze ‘nog iets onderin de koelkast’ tegen kwamen. Ik vraag me dan altijd af hoe de koelkast van diegene eruit ziet. Natuurlijk is het een uitdrukking, maar toch, ik krijg daar weer beeld bij. Heb jij nou zo’n koelkast met een hele diepe bodem, maak dan eens met de restjes groenten een heerlijke quiche!

Mijn koelkast is een standaard ding zoals je vaak ziet in een inbouw keuken. Best ruim, maar altijd te klein. En met irritante rekjes die ik er inmiddels uit heb gesloopt. Zo’n flessenrek bijvoorbeeld, ik had echt geen idee wat ik daarmee moest. Ja, flessen in leggen. Maar ik drink zelden wijn of frisdrank, dus ik heb geen flessen. Rek kon eruit dus. Ook zo’n vervelend houdertje voor je eieren. Wie zet ze daarin? Ik laat ze gewoon lekker in het doosje.

Not a leftover kinda girl

Eigenlijk heb ik sporadisch restjes. Ik koop namelijk altijd precies wat ik nodig heb voor de gerechten die ik maak. Restjes heb ik eigenlijk alleen van fruit. Oh, en van sla. Dus een salade van restjes maak ik nog wel eens. Ik ben ook geen kliekjes type. Hier gaat alles op. Inmiddels weet ik precies voor twee (en een kleine) te koken. En eerlijk, áls er wat over is, flikker ik het weg. Want de volgende dag staat er weer wat anders op het menu. Ik vries ook niks in. Ten eerste hebben wij een vrij kleine vriezer. En ten tweede vergeet ik dat soort dingen in de vriezer gewoon. ik heb het vaak geprobeerd. Maar inmiddels heb ik het geaccepteerd, je kunt niet alles hebben hè.

Maar goed, heb jij wel restjes groente of heb je gewoon trek in een quiche, maak dan dit recept eens.

Wat gaat erin (∅24 cm):

  • 500 gram broccoli (of bijv. spinazie, asperges, sperziebonen…)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika (rood, oranje of geel, maakt niet uit)
  • 100 gram cherrytomaten
  • 1 bol mozzarella
  • 4 eieren
  • 200 gram crème fraîche
  • 6 plakjes hartige taartdeeg, ontdooid
  • 1 eetlepel paneermeel
  • snuf peper

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet je springvorm goed in en bekleed de bodem eventueel met een vel bakpapier.

Snijd de broccoli in roosjes en kook een minuut of zes voor. Giet af en laat goed uitlekken. Snipper de ui en knoflook en snijd de paprika in blokjes. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de paprika toe en bak even mee. Halveer de cherrytomaten.

Ondertussen bekleed de de bodem en zijkanten van de springvorm met het taartdeeg. Laat de plakjes wat overlappen en druk goed aan. Prik wat gaatjes in de bodem en bestrooi met paneermeel.

Meng in een kom de eieren met de crème fraîche en een snuf peper, klop het geheel luchtig. Meng de broccoli met het paprikamengsel en verdeel over de springvorm. Voeg de tomaatjes toe. Giet vervolgens het eimengsel erover en zorg dat het goed verdeeld raakt. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel dit over de quiche.

Bak het geheel in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.