‘Gezonde’ chocolade muffins

Soms kijk ik wel eens op een zogenaamde ‘inhaakkalender’. Daarop staan dagen vermeld waarop je op je social media kunt inhaken. Op enkele van die dagen wordt er echt wat gevierd (Bevrijdingsdag), wordt er ergens aandacht voor gevraagd (Nationale Ouderendag)  of is er gewoon iets stompzinnigs of commercieels bedacht. Zoals ook de Dag van de Chocolade Cupcake. Kun je je de hele dag het ongans vreten aan die dingen. Het inspireerde mij wel tot het maken van deze ‘gezonde’ chocolade eeeh… muffins.

Echt, ik kan het niet laten er nog een paar te noemen, die idiote dagen: Lelijke Truien Dag, IJs als Ontbijt Dag, Something on a Stick Day, Flip Flop Day, Maak je Bed Op Dag en Talk Like a Pirate Day. Serieus, hoe doe je dat, praten als een piraat? Nou ja, ach, wie het ook verzint, we hebben weer gespreksstof. En genoeg inspiratie op Instagram.

Muffin of cupcake?

Nu heb ik dus geen cupcakes gemaakt maar muffins. Als je Googelt op ‘cupcakes’ krijg je heel vaak resultaten voor ‘muffins’. Maar zijn die twee dingen dan hetzelfde? Nee, zeker niet! Maar veel mensen halen ze wel vaak door elkaar. Ik zal je in het kort het verschil uitleggen.

Het grootste verschil zit in de receptuur. Een cupcake is eigenlijk een kleine cake in een cup. De basisreceptuur bestaat uit boter, suiker, ei en bloem. Een muffin wordt veelal gemaakt van bloem, ei, olie, bakpoeder, suiker en melk. Een muffin is ook veel groter dan een cupcake. Deze laatste komt niet hoger dan de rand van zijn vormpje, terwijl de muffin nog flink rijst in de oven. Er ontstaat een soort paddenstoelvorm. Jaja, de ‘muffintop’ is geen term die zomaar uit de lucht komt vallen!

Amerikaans of Engels?

De cupcake is van Amerikaanse origine (het allereerste cupcakerecept komt uit een kookboek van de Amerikaanse Eliza Leslie), terwijl over de muffin nog veel getwist wordt tussen de Amerikanen en Engelsen. Blijkbaar is de muffin uitgevonden door een Engelsman die in Amerika woonde., bakker Samuel Thomas. Discussie om niks trouwens, want het schijnt dat de Duitsers en Fransen de muffin al veel eerder kenden.

Oh, en voor de echte bakkers: de wijze van het maken van het beslag is ook anders. Bij cupcakes (de basis) mix je eerst de suiker met de boter, vervolgens voeg je de eieren toe tot ze goed zijn opgenomen en als laatste wordt de bloem toegevoegd. Bij het basisrecept van muffins meng je de droge ingrediënten en de natte ingrediënten in twee aparte kommen. En uiteindelijk spatel je alles door elkaar. Ik ben hier trouwens niet zo van. Ik flikker alles gewoon door elkaar zoals het mij uitkomt. Ik ben dan ook geen topbakker.

En ja, de afwerking. Cupcakes worden versierd met allerhande botercrème en fondant in de meest psychedelische kleuren en vormen. Terwijl muffins geen versiering meer nodig hebben.

Muffincupcakedingesen

Mijn muffins zijn meer een combinatie van beide, of geen van beide. Het zijn zogenaamde ‘gezonde’ muffins, dus zonder toevoeging van geraffineerde suikers. In de stukjes chocola zit wel suiker uiteraard, maar dat kun je weglaten. Plus, hoe puurder de chocola, hoe beter. En ik mik ze gewoon in cupcakepapiertjes in een muffinvorm… Maar goed, hoe dan ook, ze zijn lekker.

Wat gaat erin (ca. 4-5 muffins):

  • 50 gram bloem
  • 2 rijpe bananen
  • 2 eetlepels cacao
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 ei
  • 50 gram fijngehakte noten
  • 20-30 gram fijngehakte chocolade 85%

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een muffinvorm in of gebruik cupcakepapiertjes in een muffinvorm.

Pureer de bananen met een staafmixer of in je keukenmachine. Doe in een kom met het ei en roer door. Voeg vervolgens de bloem, noten, chocolade en het bakpoeder toe en roer weer door. Vul met een lepel de vormpjes en bak circa 23 minuten af in de oven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.