Kruidige courgette-paprika soep

courgette paprika soep

Eet jij wel eens courgettesoep? Ik zelden. Meestal is het namelijk vreselijk flauw. Courgette heeft van zichzelf amper smaak. Maar het is wel goed in staat andere smaken over te nemen. Dus maak ik meestal een duosoep. Zoals deze courgette-paprika soep. Met als smaakmaker: garam masala. Echt, zo lekker, dit moet je proeven!

Op Instagram volg ik het profiel van de Tilburgse Ilona. Een bourgondiër in hart en nieren en iemand die niet bang is wat nieuwe smaken uit te proberen. Toen zij een courgette-paprika soep met garam masala aan het maken was moest ik het recept hebben! En het mooie was: dat stond al uitgewerkt op haar blog Worstenbrood&Wijn. Het linkje verwijst naar het specifieke recept, maar gluur gerust even verder op haar blog. Het water loopt je direct in de mond!

Hartverwarmend soepje

Het gure weer van de herfst leent zich prima voor een warm soepje. Natuurlijk kun je gaan voor een erwten- of uiensoep, maar ik garandeer je dat deze soep je ook de warmte geeft die je zoekt. Het is een lekker lobbig soepje, dus vult goed en de specerijen maken hem hartverwarmend (tikkie spicy, jum!).

Het recept van Ilona heb ik een tikje aangepast naar eigen smaak en dat kun jij natuurlijk ook weer doen. Zoveel mensen, zoveel smaken. Dit is mijn versie:

Wat gaat erin:

  • 3 à 4 courgettes (ligt er een beetje aan hoe groot ze zijn)
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels garam masala
  • 1 theelepel sambal
  • 1/2 liter water
  • 1 blokje kippenbouillon (ik gebruik Maggi minder zout)
  • 125 ml kookroom light of crème fraiche
  • 1 (biologische) kipfilet
  • verse basilicumblaadjes naar smaak
  • olijfolie

Hoe maak je het:

Kip: Verwarm je oven voor op 160 graden. Smeer de kipfilet in met wat olie en 1 theelepel garam masala. Verhit een koekenpan en bak de kipfilet heel kort zodat hij dichtgeschroeid is. Smeer de bodem van een kleine ovenschaal in met olijfolie. Leg hierin de kipfilet en sprenkel nog wat olie over de kip. Zet in de oven voor 45-60 minuten tot hij gaar is. Laat een beetje afkoelen en trek met twee vorken het vlees in reepjes (soort pulled chicken).

Soep: Zet een pannetje met een halve liter water op en voeg het bouillonblokje bij. Zodra het kookt en het blokje geheel is opgelost, zet je het vuur heel laag. Ondertussen snijd je de ui, knoflook, paprika en courgette in blokjes. Verhit een beetje olie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg vervolgens een theelepel garam masala en sambal toe en roer door. Bak de paprika mee en vervolgens ook de courgette. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat vervolgens de soep op een lager vuurtje een minuut of tien pruttelen. Doe de basilicum erbij en pureer met een staafmixer de soep fijn. Roer de kookroom er door en serveer de soep met een frutje kip.

De soep heeft best een kruidig smaakje. Ik ben niet heel erg van spicy eten maar ik vind deze soep prima. Vind je het toch wat té, voeg dan extra room toe. Lekker met een dikke snee vers brood.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.