Rijstpap met stoofperen

Soms ben ik eigenwijs en luister ik niet naar wijze tips. Soms blijken die tips namelijk helemaal niet zo wijs. Ik had namelijk de tip opgedaan om St. Remy stoofperen niet in hun geheel te stoven, want dan zouden ze uit elkaar vallen. Omdat ik graag rijstpap met een stoofpeertje wilde maken, stoofde ik ze toch in hun geheel. En wat blijkt: kan prima!

Zoals ik in mijn blogje over crumble met stoofpeertjes al schreef had ik stoofperen gekregen van een collega van mijn man. Ik heb geen enkel verstand van stoofperen en dus moest ik ze even opzoeken op internet (collega wist namelijk ook niet meer dan dat het stoofperen waren). Uiteindelijk ontdekte ik dat het St. Remy peren waren. Naast de Gieser Wildeman zijn dit de meest gebruikte peren om te stoven.

Uit elkaar vallen

Maar ik las dus ook her en der op internet dat de peren van St. Remy compleet uit elkaar vallen als je ze in hun geheel stooft. En ik zoek mijn informatie echt niet op sites van Jantje die ook iets denkt te weten. Nee, ik gebruik goede bronnen. Dacht ik dus.

Want voor mijn crumble was het prima de peren in stukken te snijden, maar nu wilde ik toch een heel peertje. Want ik wilde rijstpap maken met stoofpeertjes. En natuurlijk kan dat ook met een peer in acht delen, maar dat presenteert niet leuk. En het oog wil ook wat hè!

Warm perenbadje

Dus op een zondagmorgen pakte ik de overgebleven Remy’tjes en een pan. Goot er wat bessensap, water en honing in, mikte er een steranijs en twee kaneelstokjes bij en liet de peertjes lekker in een warm badje zitten. Zo nu en dan tilde ik het deksel even op om te gluren: ja, nog steeds vier peertjes en niet 30 stukken.

Na twee uur vond ik het welletjes en haalde mijn duo penotti peertjes uit hun badwater. Huh, duo penotti? Ja, ze waren van onderen mooi rood gekleurd maar bovenin nog geel. Ach ja, als ze maar lekker zouden zijn. En ja, lekker waren ze zeker! Ze zijn allemaal op!

Het recept voor de peertjes deel ik binnenkort in een aparte blog. Het recept staat nu ook hieronder:

Wat gaat erin:

Stoofperen:

  • 4 St. Remy peren
  • 175 ml bessensap
  • 175 ml water
  • 2 eetlepels honing
  • 1 steranijs
  • 2 kaneelstokjes

Rijstpap:

  • 75 gram dessertrijst (of risottorijst)
  • 375 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 2 eetlepels amandelschaafsel ter garnering

Hoe maak je het:

Schil de peertjes, maar laat het steeltje eraan. Snijd aan de onderkant de bloem weg en zet de peren rechtop in een pan. Giet hierover het bessensap en water. Zet de pan op het vuur en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en voeg je de honing, steranijs en kaneel toe. Laat de peren op laag vuur circa twee uur stoven tot ze zacht zijn.

Als je peren bijna klaar zijn pak je een steelpan en giet hierin de melk. Doe het vanillestokje erbij. Ligt er een beetje aan hoe zoet je het wilt, maar je kunt eventueel wat merg eruit schrapen en dat door de melk mengen. Als de melk kookt zet je het vuur laag en roer je de rijst er door. Breng al roerend weer even aan de kook en laat vervolgens op lager vuur een kwartier pruttelen. Roer regelmatig door. Als de korrel zacht is is de pap klaar.

Rooster het amandelschaafsel even in een droge koekenpan. Doe een beetje pap in een kommetje en haal met een schuimspaan een peertje uit de pan. Zet deze in zijn geheel op de pap. Eventueel kun je nog wat stoofvocht aan de pap toevoegen. Bestrooi het geheel met het amandelschaafsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.