Witlofquiche

Wil je wel eens wat anders dan de klassieke witlof uit de oven met ham en kaas? Maak er dan eens een quiche van! Zelfde ingrediënten, net zo lekker!

Een quiche is net als een stamppot, je kunt het met bijna alle soorten groente wel maken. Quiches met witlof zie je niet heel vaak, jammer, want het is heel goed te doen. Je moet alleen de witlof goed uit laten lekken.

Quiche of hartige taart?

Noem jij een quiche trouwens wel eens hartige taart? Ik wel, maar officieel zijn het twee verschillende dingen. Een hartige taart is een taart, maar dan hartig. Duh! Een quiche is zeg maar een vorm van een hartige taart, altijd gemaakt met een zanddeegbodem en een mengsel van ei en room. Een hartige taart kan meerdere vullingen hebben. Tevens is een quiche open en een hartige taart vaak afgedekt met deeg.

Een quiche is dus een hartige taart. Maar een hartige taart is geen quiche. Huh? Mocht je de draad kwijt zijn, geen probleem, het gaat om de smaak!

Nou, nu je dit weet is je leven weer verrijkt met nuttige kennis. Wil je je leven ook nog verrijken met een heerlijke quiche? Maak dit recept dan eens!

Wat gaat erin (∅24 cm):

  • 6-7 plakjes hartige taartdeeg
  • 4-5 stronken witlof
  • 200 gram beenhamreepjes
  • 75 gram gehakte walnoten
  • 125 gram geraspte belegen kaas
  • 3 eieren
  • 125 ml crème fraiche
  • snuf peper
  • 1 eetlepel paneermeel
  • paar takjes fijn gehakte tijm, naar smaak

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm in en bekleed de bodem eventueel met een bakpapiertje. Laat de plakken taartdeeg ontdooien.

Maak de witlof schoon en verwijder de harde kern. Snijd in de lengte doormidden en vervolgens in halve ringetjes. Verhit wat olie in een wok en bak hierin de witlof, samen met de tijm, tot het wat glazig wordt. Doe in een vergiet en laat goed uitlekken.

Klop de eieren luchtig met de crème fraîche en een flinke snuf peper. Roer de geraspte kaas er door.

Bekleed de springvorm met de plakjes deeg en druk de plakjes goed aan elkaar. Prik wat gaatjes in de bodem en bestrooi met het paneermeel. Doe de witlof in de springvorm en verdeel daar de hamreepjes en gehakte walnoten over. Giet het eimengsel erover zodat alles bedekt is.

Bak circa 30-35 minuten in de oven tot het gaar is.

1 thought on “Witlofquiche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.