Pumpkin spice granola

In het seizoen van de pompoen, in de herfst worden ze geoogst, kan ik natuurlijk niet om de pumpkin spice granola heen. Het grappige is dat er in Nederlandse recepten voor deze granola geen pumpkin spice zit. Wel worden dezelfde soort specerijen gebruikt, maar het is dan een beetje gek dat het zo genoemd wordt. Enfin, hier een recept mét pumpkin spice.

Waarom heet het dan eigenlijk pumpkin spice? In Amerika gebruikte men deze specerijen oorsproneklijk voor pompeontaart. Het wordt dan ook dikwijls pumpkin pie spice genoemd. Weet je dat ook weer. Ik zal je verder nog wat vertellen over pompoenen.

Soorten pompoenen

Er zijn vele soorten pompoenen te krijgen. Niet alle soorten zijn eetbaar. De meest gangbare soorten zijn:

  • De flespompoen, ook wel butternut squash genoemd, is een flesvormige pompoen met harde, gladde schil. Het vruchtvlees is mooi oranje.
  • De Hokkaido is een wat kleinere pompoen. De schil is zacht en eetbaar. Deze pompoen is ideaal voor soep of puree.
  • De gewone pompoen is degene met het welbekende ‘Halloween-uiterlijk’. Deze pompoen kan in het juiste klimaat gigantisch groot worden. Hij wordt niet veel gebruikt hier, omdat de smaak wat vlak is.
  • De spaghettipompoen. Deze dankt zijn naam aan het feit dat hij volledig in draadjes uit elkaar valt als je hem kookt. Een glutenvrij alternatief voor spaghetti.
  • De Kabocha is van buiten groen/wit en van binnen mooi oranje. De smaak is wat zoetig en kastanjeachtig. Ideaal voor bijvoorbeeld taart.

Gezonde jongens, die pompoenen

Pompoenen bevatten veel caroteen, dit wordt door je lichaam omgezet in vitamine A wat, in de juiste hoeveelheden, goed is voor de ogen en huid. Ze bevatten weinig calorieën, maar wel veel vezels en dat vinden je darmen fijn. Tevens zit er veel ijzer in een pompoen. Het is nooit verkeerd wat extra ijzer binnen te krijgen als je je moe voelt. De pitten van een pompoen zijn overigens ook erg gezond! Ik mik ze altijd door mijn granola. Let wel, ook alles wat gezond is kan schadelijk zijn als je er teveel van eet. Wees dus bewust van wat je in je mond stopt en hoeveel.

Het verwerken van een hele pompoen is best wat werk, maar als je het trucje eenmaal door hebt is het prima te doen. Ik koop eigenlijk altijd blokjes uit de koeling of het vriesvak. Heb ik ook nooit teveel dat ik dan alsnog moet invriezen. Met deze blokjes maak ik onder andere pompoenpuree. En deze pompoenpuree verwerk ik dan weer in de granola. Dus, maak eerst even een pureetje en ga dan aan de slag met de granola! Het lijkt veel werk maar dat valt echt mee.

Wat gaat erin:

  • 150 gram havervlokken
  • 50 gram pompoenpitten
  • 50 gram pecannoten
  • 50 gram pistachenoten
  • 50 gram pompoenpuree
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 theelepels pumpkin spice

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de havervlokken, pompoenpitten, noten (eventueel grof gehakt) met de pumpkin spice. Voeg vervolgens de olie, ahornsiroop en het vanille extract toe en roer goed door. Als laatste roer je de pompoenpuree door het mengsel. Verdeel het over de bakplaat en bak in circa 13-15 minuten goudbruin.

Laat goed afkoelen. Bewaar circa 2 weken in een afgesloten pot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.